Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mayıs ayında beklentiyi aşan yeni krediler ve uzun vadeli kredilerdeki artış, Çin'in ekonomik yavaşlamasını önleyebilecek yatırım projelerinin destek bulabileceğine işaret etti.

Çin Merkez Bankası'nın rakamlarına göre ülkenin yuan cinsinden kredileri 793.2 milyar yuan olarak gerçekleşti. 700 milyar yuanlık beklentinin üzerinde gelen yeni krediler, Mayıs'ta rekora tırmandı. 1 yıl ve üzerinde vadeli krediler, toplam kredilerin yüzde 34'ünü oluşturdu. Bu oran, Nisan'da yüzde 28'lerde seyrediyordu.

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun büyümeyi yeniden canlandırma çabaları, kredi ve ihracatlardaki artışla desteklenebilir. Diğer  yandan sanayi üretiminin 2009'dan bu yana en düşük seviyesine yakın seyretmesi ise, geçtiğimiz haftaki faiz indiriminin ardından daha fazla teşvik önlemlerinin hâlen gerekli olabileceğine işaret ediyor.

Son 7 ayda yatırımcıların, kredilerin büyük oranda kısa vadeli olmasından ve büyümeyi yeterli oranda desteklemeyeceğinden ötürü kaygılandığına dikkat çeken Nomura'nın baş Çin ekonomisti Zhang Shiwei, orta ve uzun vadeli kredilerdeki artışın, bu endişeyi gevşetebileceğini söyledi.