Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın önde gelen gelişen ekonomileri, Uluslararası Para Fonu'nun finansal duvarının güçlendirilmesi için katkı yapacak. Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega,  Meksika'daki G-20 Zirvesi'nde BRICS ülkelerinin IMF'ye daha fazla katkı sağlayacağını açıklayacağını söyledi.

Mantega, miktarın toplamda Nisan'da IMF'nin açıkladığı 430 milyar dolar civarında olacağını söyledi. Aralarında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bulunduğu ekonomiler, bu miktarın 70 milyar dolarlık kısmını karşılayacak.

G-20 bu yıl, Avrupa'daki krizin yayılması hâlinde Avrupa'ya kanalize edilecek IMF kaynaklarının artırılmasında anlaşmıştı. Aralarında Güney Afrika Başkanı Jacob Zuma'nın da yer aldığı BRICS ülkelerinin liderleri G-20 zirvesinin ilk gününde IMF'ye katkılarını artıracaklarını bir kez daha teyit etti.

Meksika Başkanı Felipe Calderon, fonun ABD olmadan sermayelendirileceğine dikkat çekerek, bu durumun gelişen piyasaların önemini bir kez daha gösterdiğini savundu.

Mantega, gelişen piyasaların, Almanya'nın Avrupa için daha fazla yardım çağrısına cevap vermesine rağmen, BRICS ülkelerinin IMF'de daha hızlı reform yapılması yönündeki baskılarından da vazgeçmeyeceklerini söyledi. Brezilya, Avrupa, BRICS'e IMF'de daha fazla oy ve söz hakkı tanıyıncaya kadar katkı yapmamakla tehdit ediyor.,

Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesiyle, 2007'den bu yana küresel ekonominin büyüme motoru hâline gelmiş olan ekonomilerin görünümü de kötüleşiyor. Çin, büyüme hedefini 2004'ten bu yana en düşük seviyesine çekerken, Brezilya ikinci yılını da yüzde 3'ün altında büyümeyele tamamlayacak gibi görünüyor ve Standard&Poor's da Hindistan'ın kredi notunu indirebileceğini söylüyor. Brezilya reali, Rus rublesi ve Hint rupesi bu çeyrekte en kötü performans gösteren gelişen ülke paraları oldu.