Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

DemirDöküm Yönetim Kurulu Başkanı Christoph Grosser, ''Türkiye şu anda hedeflenen dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girme yolunda emin adımlarla ilerliyor'' dedi.

Grosser, Zonguldak'ta düzenlenen DemirDöküm tanıtım toplantısında, dünyada, değişik, renk, ırk, din ve anlayışı olan insanların yaşadığını ve bunların bir şekilde yaşamlarının idare edilmesi gerektiğini söyledi.

Global dünya içinde insan olarak yaşandığını ve fazla ön yargıların olmaması gerektiğini ifade eden Grosser, şöyle konuştu:

''İnsanlar olarak hepimiz aynı yere koşmak istiyoruz. Dünya ekonomisine 2007 yılına baktığımızda başta ABD,Japonya ve Almanya olmak üzere ekonomik anlamda güçlüler. 2050 yılında ise Çin, Hindistan ve ABD dünya ekonomisine yön verecek. Tamamen bir değişim içindeyiz. Bu değişim de kıtaları ve bölgeleri değiştiriyor. Dünya bu kadar değişiyorsa biz de kendimizi ve komşu ülkelerimizi buna göre ayarlamamız gerekiyor. Dünyamız olumlu şekilde gelişmiyor. Dünya nüfusunun yüzde 15'i, yüzde 70 olan gelirleri elinde tutacak. Ya da dünyanın yüzde 75 nüfusu, yüzde 20 olan gelirleri elinde tutacak. Yani fakir ve zengin arasındaki uçurum daha da gelişecek. Bunun için zengin ve fakir arasındaki dengelerin çok iyi ayarlanması gerekir.''

Grosser, Avrupa Birliği'nin (AB) dünyada yüzde 37 ekonomik büyüklüğü olduğuna dikkati çekerek, ''İkinci büyük bölge ise uzak doğudur. AB ve uzak doğuy, ihracatta dünyanın yüzde 68 kapasitesini karşılıyor. İthalatta ise bu yüzde 69'dur. Yani iki bölge şu anda dünyayı idare edebiliyor'' dedi.

Afrika ve Orta Doğu'nun büyüyen en büyük pazara sahip olduğunu anlatan Grosser, ''Türkiye'nin çevresine baktığımız zaman stratejik açıdan çok büyük avantajı var. Yabancı sermaye yatırımların son 5 yılda en fazla Türkiye'ye, AB'den yapılmış. Bu da yaklaşık yüzde 80 civarındadır. Şu anda Türkiye'nin önünde büyük bir fırsat var. Türkiye şu anda hedeflenen dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girme yolunda emin adımlarla ilerliyor'' diye konuştu.