Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy'un euronun geleceği için hazırladığı proje, kısa vadeli ortak euro tahvilleri, borçtan kurtarma fonu ve ortak bankacılık denetimi gibi önerileri kapsıyor.

Projeyle ilgili bilgisi olan 2 kaynağın yaptığı açıklamaya göre, plan, önümüzdeki hafta Van Rompuy, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso ve Eurogrup başkanı Jean-Claude Juncker tarafından Brüksel'de AB liderlerine sunulacak. Plan henüz hâlâ daha geliştirilme aşamasında ve başlıklardan hangilerini içereceği belirsizliğini koruyor.

Yunanistan'daki kriz ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerindeki yükselişin etkisiyle politika yapıcılar borç krizini kontrol altına almakta zorluk çektiği esnada bugün Euro Bölgesi maliye bakanları Lüksemburg'da toplanıyor. AB liderlerin,m Mayıs'ta ortak tahvil konusunda anlaşmazlık yaşaması, liderleri Van Rompuy'dan yardım istemeye itti.

Yetkililer raporda ortak euro tahvilleri ve ekonomik danışmanlar tarafından Almanya Başbakanı Angela Merkel'e sunulan borçtan kurtarma fonu olmak üzere 2 başlığa odaklandıklarını söyledi.

Merkel, her iki öneriye de şimdilik karşı duruyor.