Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de geçen hafta, beklenenden daha fazla sayıda Amerikalı işsizlik maaşından yararlanmak için başvuruda bulundu. Bu durum, istihdam piyasasındaki zorlanmanın sürdüğünü işaret ediyor.

İşsizlik başvuruları, 16 Haziran'da biten haftada, 2,000 düşerek 387,000'e indi. Bloomberg News'un anketine katılan 45 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, işsizlik başvurularının 383,000 çıkması bekleniyordu. Daha az volatil bir gösterge olan dört haftalık ortalamalara göre işsizlik başvuruları ise yılın en yüksek seviyesine çıktı.

İşten çıkarma seviyesi, istihdamda son birkaç aydır görülen yavaşlamanın daha da süreceği ve tüketici harcamalarını sınırlayabileceği endişelerini artırıyor. Fed politika yapıcıları, dünkü toplantıda, büyümeyi desteklemek ve 40 aydır ark arkaya yüzde 8 seviyesinin üzerinde seyreden işsizlik oranını düşürmek için, kısa vadeli tahvil satıp uzun vadeli tahvilleri alarak portföyündeki tahvillerin vadesini uzattığı Twist Operasyonu uygulamasını uzattı.

New York'ta TD Securities Inc. kıdemli ABD stratejisti Millan Mulraine, veri öncesi yaptığı yorumda, "İstihdam piyasasındaki toparlanma yavaşlamaya devam ediyor" dedi ve "Toparlanma diğer bir yumuşak yamanın ortasına sıkışmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 371,000 ile 390,000 arasında kaldı. Önceki haftanın verisi ise 386,000'den 389,000'e revize edildi.

Dört haftalık hareketli ortalama ise 382,750'den 386,250'ye çıkarak, 3 Aralık ile biten haftadan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.