Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Madrid hükümeti tarafından görevlendirilen 2 bağımsız denetim kuruluşu tarafından en kötü ve zor senaryonun değerlendirildiği strest testi sonuçları, İspanyol bankalarının 62 milyar euro ek sermaye ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Stres testleri, Amerikalı denetçi Oliver Wyman ve Alman Roland Berger tarafından yapıldı. Oliver Wyman, bankaların 51 ila 62 milyar euro, Roland Berger ise 51.8 milyar euro ek sermaye gereksinimi öngördü.

Strest testindeki kötü senaryolar, ülkenin 2012-2014 yılları arasında GSYH'sinin yüzde 6.5 düşmesi ve konut fiyatlarında bu yıl yüzde 19.9; önümüzdeki yıl yüzde 4.5 ve 2014'te de yüzde 2 gerilemesi gibi ihtimalleri kapsıyor.

Stres testleri, İspanya'nın bankacılık sektörünün yüzde 90'ını oluşturan 14 bankacılık grubu üzerinde uygulandı.

Avrupalı yetkililer, değerlendirmelerin öncesinde 9 Haziran'da İspanyol bankalarına 100 milyar euro verilmesini kararlaştırmıştı.

İspanya Merkez Bankası başkanı Fernando Restoy, bankalar üzerinde teker teker yorum yapmaktan kaçınsa da, bankaların, kurtarma yardımında anlaşılan miktarın altında olduğunu, bunun da piyasalara güven vermesinin gerektiğini söyledi.