Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, ABD'de imalat sanayi ve işsizlik başvuruları verilerinin ekonomik yavaşlamayı işaret etmesi ve Moody's Investors Service'in önemli bankaların kredi notunu düşürmesinden olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri  düştü ve bu haftaki kazançlarının neredeyse tümünü geri verdi. Hindistan para birimi rupi rekor seviyeye geriledi. Asya tahvil riskleri ise, küresel bankaların notunun kırılması sonrası yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:47'de yüzde 1.1 aşağıda seyrediyordu. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 2.1 geriledi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin dün yüzde 2.2 ile bu yılın en büyük ikinci kaybını göstermesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi. Hindistan rupisi rekor seviyeye düştü ve Güney Kore para birimi won son beş haftanın en yüksek seviyesinden geriledi. Petrol dün yüzde 4.4 düştükten sonra bugün yüzde 0.5 yükseldi.

ABD'de dün açıklanan Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi verisi, imalat sanayinde son bir yılın en hızlı daralmasını işaret ederken, ikinci el konut satışları beklenenden daha fazla düştü ve işsizlik başvuruları tahminlerden kötü çıktı. Moody's, Credit Suisse AG ve diğer 14 bankanın kredi notunu kırarken, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa borç krizinin "kritik aşamaya" ulaştığı uyarısında bulundu.

Singapur'da Aberdeen Asset Management Plc Asya Pasifik strateji müdürü Peter Elston, "Durum halen kötüye gidiyor" dedi ve "Eğer özel sektör zayıfsa, hükümetin adım atıp durumu desteklemesini beklersiniz. Hükümetlerin adım atma konusunda gücünün kademeli olarak zayıflayadığını görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.