Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, bankacılık sektörünü kurtarmak için yardım isteyen İspanya'nın resmi başvuruyu pazartesi günü yapacağını söyledi.

Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından basına konuşan Juncker, Avrupa Mali İstikrar Fonu aracılığıyla İspanya'ya kullandırılacak kredi miktarının müzakerelerle belirleneceğini kaydetti.

Gayrimenkul balonunun patlamasıyla bankaları zora giren İspanya'da iki bağımsız denetim kuruluşunun dün açıklanan raporunda, finans sektörünün 62 milyar avro sermaye takviyesine ihtiyaç duyduğu bildirilmişti.

Avro Bölgesi daha önce İspanya'ya, sadece bankacılık sektörü için 100 milyar euroya kadar kredi açılmasına yeşil ışık yakmıştı.



-Fransa'dan Juncker'e destek

Bu arada Alman basınında Euro Grubu başkanlığına aday olduğu yazılan Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici iddiaları yalanladı.

''Hayır, değilim. Bu dedikodular nereden çıkıyor bilmiyorum'' diyen Moscovici, bu göreve layık gösterilmesinin gurur verici olsa da farklı seçenekler bulunduğunu ve ''Juncker'in çok iyi bir başkan olduğunu'' söyledi.

Bu yıl görevi bırakacağını açıklayan Juncker'in koltuğuna Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble talip olsa da Fransa'dan yeşil ışık alamamıştı.



-IMF Başkanı'ndan uyarı

Euro Grubu toplantısına katılan IMF Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi'nin ''akut stres'' altında olduğu uyarısında bulunarak liderleri önlem almaya çağırdı.

Lagarde, Euro Bölgesi'nin iki kriz fonunun bankalara doğrudan sermaye takviyesi yapabilmesini, Avrupa Merkez Bankası'nın daha esnek para politikası izlemesini ve Euro Bölgesi'nde ortak borçlanma yoluna girilmesini önerdi.