Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin ve ABD'de son açıklanan imalat sanayi verilerinin ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğu işaretlerine katkıda bulunması ile birlikte, talebin düşeceği endişeleri ile yedinci haftayı da kayıpla geçmeye hazırlanıyor.

Bakır Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.8 düşerek ton başına 7,285.50 dolara kadar inerek 8 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Seul saati ile 14:14'te ton başına 7,296.75 dolar seviyesinde seyrediyordu. Bu kontrat bu hafta yüzde 2.9 ve içinde bulunduğumuz çeyrek dönemde ise yüzde 14 düştü. Eylül vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.3 düşerek pound başına 3.2975 dolara geriledi. Çin'de piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in dün açıkladığı satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisine göre, Çin'de imalat sanayi Haziran ayında sekizinci kez daralabilir. Öte yandan, dün ABD'de açıklanan Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi Haziran ayında eksi 16.6'ya düşerek Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Emtia grubu, 24 ham maddeyi içeren Standard & Poor’s GSCI Spot Endeksi'nin dünkü yüzde 2.8'lik düşüşü ile birlikte ayı piyasasına girdi.

Sydney'de Fat Prophets araştırma analisti David Lennox, "Bu noktada, baz metaller için olumlu bir tablo çizmek zor" dedi ve "Piyasalar, küresel anlamda kötü gelmeye devam eden ekonomik verilerden dolayı yavaş bir şekilde aşağı harekete başlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fed bu hafta yaptığı toplantıda, ABD ekonomisi için 2012 yılı büyüme tahminini düşürdü ve politika yapıcılar üçüncü tur parasal genişlemeye gitmediler. ABD'de mevcut konut satışları analistlerin tahminlerinden daha fazla düştü ve işsizlik başvuruları beklenenden daha fazla çıktı.

LME tarafından izlenen bakır stokları, dün itibariyle yüzde 0.7 yükselerek 252,150 tona çıktı ve böylelikle, son beş haftanın dördünde yükseliş gösterdi. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası tarafından izlenen bakır stokları ise son 11 haftada ilk kez yükseldi ve 137,084 tona çıktı.

LME'de aluminyum yüzde 0.4 düşüşle ton başına 1,862 dolara ve kurşun yüzde 0.6 gerileyerek ton başına 1,817.75 dolara inerken, nikel yüzde 0.7 kayıpla ton başına 16,330 dolara geldi. Kalay değişmeyerek ton başına 18,800 dolarda kaldı ve çinko yüzde 0.5 düşerek ton başına 1,815 dolara geriledi.