Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD verilerinin dünyanın en büyük ekonomisinde yavaşlamayı işaret etmesinin, gelişen piyasaların ihracatını olumsuz etkileyeceği endişeleri ile, teknoloji ve emtia hisselerinin öncülüğünde son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Asya'nın en büyük chip ve düz ekran üreticisi Samsung Electronics Co., JPMorgan Chase & Co.'nun, şirketin kar tahminlerini yakalayamayabileceğini açıklamasının ardından son bir ayın en hızlı düşüşünü gösterdi ve teknoloji hisselerine gelen satışlara öncülük etti. Çin'in en büyük kıyı petrol üreticisi Cnooc Ltd., petrolün son dokuz ayın en düşük seviyesi civarında seyretmesinin etkisi ile yüzde 3.6 düştü ve enerji hisselerine gelen satışları hızlandırdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.6 düşerek, Hong Kong saati ile 14:31'de 917.77 puana düştü ve 14 Haziran'dan bu yana en düşük kapanışı yapmaya yönlendi. ABD'de dün açıklanan Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi, sektörde son bir yılın en hızlı daralmasını işaret ederken, mevcut konut satışları beklenenden hızlı düştü ve haftalık işsizlik başvuruları tahminlerin üzerinde çıktı. Moody’s Investors Service, Credit Suisse AG ve diğer 14 küresel bankanın kredi notunu düşürürken, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa borç krizinin "kritik safhaya" ulaştığını kaydetti.

Manila'da BPI Asset Management Inc.'den Paul Joseph Garcia, "Yatırımcılar, ekonomik verilerin yavaşlamayı göstermesi ile birlikte defansif hareketler yapıyor" dedi ve "Yatırımcılar, ABD ekonomik verileri ile birlikte Avrupa borç krizi ve Çin'deki yavaşlamanın ihracat ve emtiayı aşağı çekeceği endişelerini taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.