Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güven endeksi Haziran ayında, kötüleşen ülke borç krizinin ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi sonucu iki yılı aşkın srüenin en düşük seviyesine indi.

Münih merkezli İfo enstitüsünün iş dünyasından 7,000 üst düzey yetkiliye dayandırdığı iş dünyası beklenti endeksi, Mayıs ayındaki 106.9 seviyesinden Haziran ayında 105.3 seviyesine indi. Bu, Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 39 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 105.6 seviyesine inmesi bekleniyordu.

Almanya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.5 büyürken, son veriler, Avrupa boyunca uygulanan kemer sıkma politikalarının Alman malları için talebi düşürmesinin etkisi ile, büyümenin zayıflamakta olduğunu işaret ediyor. Almanya'da ihracat, fabrika siparişleri ve sanayi üretimi verilerinin tümü Nisan ayında düştü ve dün açıklanan satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisi son üç yılın en hızlı daralmasını gerçekleştirdi.

Milano'da Intesa Sanpaolo SpA ekonomistlerinden Annamaria Grimaldi, "Almanya ekonomisi, aşırı düşük faiz oranlarına ve son ücret artışlarına karşın yavaşlıyor" dedi ve "Talep tüm Avrupa'da daralıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da Yatırımcı güveni Haziran ayında güçlü bir düşüş gösterdi ve hisse senedi gösterge endeksi DAX son üç ayda yüzde 11 düştü.

Yükselen ücretler ve işsizlik oranının son 20 yılın en düşük seviyesine inmesi yurtiçi harcamaları desteklerken, 17 üyeli euro bloğu dışındaki talep, ihracatın artmasına yardımcı oldu. Bundesbank, 8 Haziran'da, Almanya ekonomisi için 2012 yılı büyüme tahminini yüzde 0.6'dan yüzde 1'e revize etti.