Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcı ve analistler, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un 7 ay önce kazandığı siyasi sermayesinin çoğunu, son 30 yılın en sert resesyonunda harcayarak, ülkeyi kurtarılan ilk 1 trilyon dolarlık ekonomi olmakla tehdit ettiğini düşünüyor.

G-20 zirvesinde diğer liderlerden ayrılan Rajoy, 100 milyar euroluk banka kurtarmasına rağmen İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin Euro dönemi rekoru kırmasıyla, muhalefet ve yorumcuların eleştiri ve alaylarının hedefi hâline geldi. Rajoy, 100 milyar euroluk kurtarmanın, bankaların sorunlarını giderecek bir "zafer" olarak niteledi.

Rajoy'un olan bitenden bihaber olduğunu söyleyen Swordfish Research Ltd.'ın kurucusu Gary Jenkins, İspanya'nın, "işler yolundaymış gibi" yapmayan ve durumun ciddiyetini kavrayarak, harekete geçecek birine ihtiyacının olduğunu savundu.

İspanyol bankalarının kurtarması, İtalya'yı da yatırımcıların bir sonraki hedefi hâline getirdi. İspanya ve İtalya, Euro Bölgesi kurtarma fonlarını boğabilir. Güney Avrupa'nın en büyük 2 ekonomisi toplamda 2.8 trilyon ile, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'nın toplamının 4 katı borca sahip.

Londra'daki Fidelity Investments'ın uluslararası tahvil portföyü müdürü Jamie Stuttard, Almanya'nın borçlarına, bölgenin enflasyonuna, euroya ve genel olarak Euro Bölgesi'ne zarar vermeden İtalya'nın kurtartılmasının neredeyse imkansız olduğunu savundu.