Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Almanya'da bugün açıklanan iş dünyası güven endeksinin küresel ekonominin yavaşlamakta olduğu kaygılarına katkıda bulunmasından olumsuz etkileniyor. Avrupa hisse senetleri düşüşünü ikinci güne taşırken, metaller değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları yükseldi. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin, dün bu yılın en hızlı ikinci düşüşünü göstermesinin ardından yükselebileceğini işaret ediyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:10'da yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.6 düştü. Eylül vadeli S&P 500 endeks kontratı, endeksin dünkü yüzde 2.2'lik kaybının ardından yüzde 0.4 yükseldi.  Hindistan para birimi rupi yüzde 1.6 zayıflayarak rekor seviyeye düştü. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı baz puan yükselerek yüzde 5.81'e çıktı. Bakır son altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

Almanya'da Münih merkezli İfo enstitüsünün açıkladığı iş dünyası güven endeksi iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Öte yandan dün, ABD'de imalat sanayi verisi daralmayı gösterirken, konut satışları düştü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Credit Suisse Group AG ve diğer 14 önemli bankanın kredi notunu düşürürken, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa krizinin "kritik safhaya" ulaştığı uyarısında bulundu.

Frankfurt'ta Commerzbank AG emtia araştırma müdürü Eugen Weinberg, "Tüm göstergeler, devamlı düşen fiyatları işaret ediyor" dedi ve "Finans piyasalarındaki beklentiler çok kasvetli ve ekonomik büyüme daha da yavaşlanmaya hazırlanıyor" değerlendirmesinde bulundu.