Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Moody’s Investors Service'in bankaların kredi notunu artırmasını takiben finans hisseleri ralli yaparken, Avrupa Merkez Bankası'nın kredi programında değişikliklere gitmesi ile birlikte, dünkü hızlı satışların ardından yükseldi.

Morgan Stanley, Moody's'in bankanın kredi notunu, üç basamak beklenirken iki basamak düşürmesi sonrası yüzde 1 değer kazandı. Notları "çöp" kategorisinin iki basamak üzerine düşürülen Bank of America Corp. ve Citigroup Inc.'nin her biri yüzde 1.2 değer  kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, dün yüzde 2.2 ile bu yılın en büyük çaplı ikinci düşüşünü gösterdikten sonra, yüzde 0.3 yükselerek, New York saati ile 09:48'de 1,329.72 puana çıktı. Dow Jones Endeksi ise 55.75 puan ya da yüzde 0.4 yükselerek 12,629.32 puana geldi. S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin işlem adedi, bu raporun yazıldığı sırada, 30 günlük ortalamanın yüzde 7.4 altındaydı.

St. Petersburg, Florida'da Raymond James & Associates şef yatırım stratejisti Jeffrey Saut, "Kötü haber açıklandı ve beklendiği kadar kötü değildi" dedi ve "Not indirimi konusu uzun zamandır piyasaya sızdırılıyordu. Bu, Wall Street'te 20 yıldır gördüğüm en iyi sır sızdırması. Niye insanlar bu rating şirketlerine fazla dikkat etmiyor? Kriz sırasında bunu kaybettiler" değerlendirmesinde bulundu.

Finans şirketlerinin hiçbirinin notu, Moody's'in tahmininden daha fazla düşürülmedi. Morgan Stanley'in notu iki basamak indirilerek "Baa1"e indirildi. Bu not indirimleri sonucu, Citigroup ve Charlotte, North Carolina merkezli Bank of America, "Baa2" ile, notu düşürülen 15 banka arasında en düşük kredi notuna sahip oldu.