Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürmesi, ABD medyasında geniş yankı buldu.

Amerikan basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamaya geniş yer ayırırken, aynı zamanda, Suriye tarafından yapılan açıklamalara de yer verildi.

Türkiye'nin bu konuda nasıl bir yol izleyeceğinin, konuyu NATO'ya taşıyıp taşımayacağının henüz belli olmadığı belirtilen yazılarda, ancak bu son gelişmenin Suriye ile Türkiye arasında bozulan ilişkileri daha da kötüleştirileceği yorumları yapıldı.

Los Angeles Times, ''son gelişmelerin Suriye'deki krizin sınırlarının ötesine geçme potansiyelini ortaya çıkardığı ve Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin daha da bozulması riski yarattığı'' yorumunda bulundu.

New York Times, ''Türkiye ile Suriye'nin arasının geçen yıldan itibaren kötüleşmesinden sonra, ilk kez Suriye ordusunun bir Türk askeri uçağını düşürdüğünü'' belirtti.

FoxNews, ''Türkiye'nin bu konuda nasıl harekete geçeceğinin net olmadığını ama daha önce Suriye'nin, sınırındaki bir mülteci kampına ateş açmasından sonra Türkiye'nin, güvenliğini ihlal edecek hiçbir eylemi hoşgörü göstermeyeceğini belirttiğini'' yazdı.

The Washington Post, ''olayın bölgedeki gergin havayı gözler önüne serdiğini'' belirterek, ''Suriye'deki isyanın, birçok kesimce, Suriye sınırlarının dışına yayılacağından, komşu ülkeleri işin içine çekeceğinden ve belki de daha geniş boyutlu uluslararası askeri müdahaleye neden olabileceğinden korktuğu bir silahlı çatışmaya dönüşmekte olduğu'' yorumu yaptı.

CNN televizyonu da ABD Savunma Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir yetkilinin, Başbakan Erdoğan başkanlığında düzenlenen güvenlik toplantısının öncesinde, CNN'e verdiği demeçte, ''talep gelmesi halinde arama ve kurtarma çalışmalarına katkı sağlayabileceklerini, ancak olayın meydana geldiği bölgenin, kısa zamanda yardım götürebilecek yakınlıkta imkanlara sahip oldukları bir bölge olmadığını'' söylediğini bildirdi.

ABC televizyonu da ''olayın, 'Suriye'nin eski yakın müttefiki' Türkiye'yi de muhtemelen ihtilafın içine çekerek, Suriye'deki krize kaygı verici yeni bir boyut eklediği'' yorumunu yaptı.

ABD basınında ayrıca, NATO üyesi olan Türkiye'nin Suriye'den kaçan sığınmacılara yardım eli uzattığı, Suriye Halkının Dostları grubunun önde gelen üyelerinden biri olduğu ve Başbakan Erdoğan'ın, sürekli Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidardan çekilmesi gerektiğini belirttiği ve Esed'i sert eleştirdiği gibi hususlardan bahsedildi.

İngiliz gazeteleri ve haber kanalları, Türk askeri uçağının düşürülmesine geniş yer veriyor.

BBC ve Sky gibi haber kanalları konuya ilişkin açıklama ve bilgileri son dakika olarak geçerken, gazeteler de bugünkü sayılarında konuya geniş yer ayırdı.

İngiliz yayın kurumu BBC, bir yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugünkü açıklaması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki güvenlik toplantısının ardından dün yapılan yazılı açıklamayı, diğer yandan da Suriye tarafından gelen açıklamaları aktardı.

Konuya ilişkin hala belirsizlikler olduğunu kaydeden BBC, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin hali hazırda "gergin" olduğunu bildirdi.

Sky haber kanalı da konuya ilişkin haberleri aktarırken, Türkiye'nin NATO'daki ikinci büyük orduya sahip olduğuna ve Suriye'deki ayaklanmalardan bu yana Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin kötüleştiğine dikkati çekti.

Times gazetesi ise haberi, "Suriye, Türk uçağını düşürdüğü için özür diliyor" başlığıyla duyurdu. Times, savaş uçağında bulunan pilotları arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Guardian gazetesi de Türkiye'nin, "olayın aydınlatılmasının ardından, atılması gereken adımlar kararlılıkla atılacaktır" açıklamasına yer verdi.

Daily Telegraph gazetesinin Ortadoğu muhabiri Adrian Bloomfield'in kaleme aldığı haberde ise, Suriye'nin Türk pilotlarını arama kurtarma çalışmalarına katılarak, olaydan kaynaklanan zararı önlemeye çalıştığını kaydetti.

Bloomfield ayrıca, yaşanan olayın, uluslararası toplumun Suriye'deki şiddetin sınırların ötesine taşacağı endişesini haklı çıkardığını yazdı.