Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B alanları için bugüne kadar toplam 53 bin vatandaşın başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Bakan Şimşek, 2B başvurularına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar yapılan başvurular ve bakanlığa gelen bilgilerin, başvuru sayısının beklenilen düzeyde olacağını gösterdiğini söyledi.

-Başvuranlara teşekkür-

Başvuru yapan vatandaşlara teşekkür eden Şimşek, henüz başvuru yapmayan vatandaşlara da son başvuru tarihi olan 30 Ekim 2012 tarihine kadar başvurmaları gerektiğini hatırlattı.

Maliye Bakanı Şimşek, vatandaşların kanunun uygulanmasına ilişkin ''2b@milliemlak.gov.tr'' adresine gönderdiği taleplerin de dikkate alınarak, başvuru esnasında başvuru bedelinin yatırılmış olması şartının kaldırıldığını ve başvuru süresinin sonuna kadar yatırabilme imkanının getirildiğini kaydetti.

-''Kredi kuruluşlarından yararlanma imkanı getirildi''-

Başvuru bedellerinin emaneten tahsil edildiğini belirten Şimşek, ''Bu bedeller, satış bedelinden mahsup edilecek ve doğrudan satın alma hakkından vazgeçilmesi durumunda, vatandaşlarımıza iade edilecek'' dedi.

Bakan Şimşek, vatandaşların satış bedelinin temininde karşılaşacakları zorluklar düşünülerek, kredi kuruluşlarından yararlanma imkanını sağlayacak düzenlemelerin yapıldığını ifade ederek, belirlenen rayiç bedellerin kontrol çalışmalarının da yoğun şekilde devam ettiğini kaydetti.

-''Tebliğ, yayımlanma aşamasında''-

Şimşek, uzun yılların ortaya çıkardığı 2B alanlarındaki mülkiyet sorununun çözümüne yönelik olarak çıkarılan kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek, mahalli teşkilatı ve vatandaşları yönlendirmek amacıyla hazırlanan tebliğin de yayımlanma aşamasına geldiğini bildirdi.

Bakan Şimşek, ''Vatandaşlarımızın bu tarihi fırsattan yararlanmak için, başvurmaları gerektiğini önemle hatırlatıyorum'' dedi.

-Metrekare fiyatı 8,5 lira-

Bu arada, 2B arazilerinde Türkiye'nin tamamında ortalama metrekare fiyatı 8,5 lira olarak belirlenmişti. Yapılan tespitlerde rayiç bedel 26,5 milyar lira olarak belirlenirken, söz konusu rakamın yüzde 70'i 18,5 milyar lira olarak belirlenmişti. Bu rakamın tamamının peşin ödenmesi durumunda ise yaklaşık 14,8 milyar liralık bir gelirin söz konusu olduğu açıklanmıştı.

410 bin hektar 2B alanı için, vatandaşlar illerde defterdarlıklara, ilçelerde mal müdürlüklerine başvuruda bulunabiliyor.

26 Nisan 2012 tarihinde başlayan başvurular, 30 Ekim 2012 tarihinde sona erecek. Başvuru bedeli belediye ve mücavir alan sınırları içinde 2 bin lira, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise bin lira.