Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, ABD merkez bankası Fed'in ekonomik büyüme tahminini düşürmesi ve emtia fiyatlarının ayı piyasasına girmesinin enerji hisselerine satış getirmesi sonucu değer kaybetti. Bu hareket sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, iki hafta ard arda yükseldikten sonra geçen hafta geriledi.

Hisse senetleri haftanın son işlem gününde, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'in önemli bankaların kredi notundaki indiriminin boyutunun, kuruluşun kendi uyarısının altında kalması sonrası, JPMorgan Chase & Co.'nun öncülüğünde banka hisselerine gelen alımların desteği ile yükseldi. Enerji hisseleri, ekonomik verilerin küresel yavaşlama endişelerini artırması sonucu yüzde 3.3 geriledi ve S&P 500 Endeksi'nde en fazla kaybeden grup oldu. Prpcter & Gamble Co. ve Bed Bath & Beyond Inc., hayalkırıklığı yaratan kar tahminlerinin ardından, sırasıyla yüzde 4.9 ve yüzde 16 değer kaybetti. Fecebook Inc. ise yüzde 10'luk bir sıçrama gerçekleştirdi.

S&P 500 Endeksi geçen hafta yüzde 0.6 düşerek 1,335.02 puana indi ve iki hafta süren yüzde 5.1'lik yükselişini tersine çevirdi. Dow Jones Endeksi ise 126.39 puan ya da yüzde 1 düşerek haftayı 12,640.78 puandan tamamladı ve bu yılki kazancını yüzde 3.5'e daralttı.

New york'ta Epoch Investment Partners şef yatırım yetkilisi David Pearl, "Düşük büyüme ortamındayız" dedi ve "Eğer dünya çapında ekonomi yavaşlarsa, şirket karlılığı da yavaş olacak. Bu nedenle, getiri ılımlı kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri haftanın ilk iki gününde, Yunanistan'da ülkeyi euroda tutmayı amaçlayan bir hükümet kurulacağına yönelik iyimserlik ve Fed'in ekonomiyi canlandırmaya yönelik tedbirler açıklayacağı beklentisi ile yükseldi. Küresel hisse senetleri 21 Haziran'da, Fed'in büyüme tahminini düşürmesi, Avrupa'da imalat sanayinin son üç yılın en hızlı daralmasını gerçekleştirmesi ve Çin'de üretim göstergelerinin daralmayı işaret etmesi sonucu hızlı düşüşler gerçekleştirdi ve S&P 500 Endeksi yüzde 2.2 ile bu yılın en hızlı ikinci düşüşünü yaptı.