Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın dün New York'ta, Avrupa'da kötüleşen borç krizinin metale yönelik "hedge" talebini artırmasının ardından, son beş günde ilk kez yükseldi ve altı ayı aşkın sürenin en hızlı haftalık kaybını bir miktar daralttı.

Almanya'da iş dünyası güven endeksi Haziran ayında son iki yılın en düşük seviyesine inerken, İspayna'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi geçen hafta son 15 yılda ilk kez yüzde 7 seviyesinin üzerine çıktı. Altın Perşembe günü, Fed'in 20 Haziran'daki toplantısında ABD ekonomisi için 2012 yılı büyüme tahminini düşürmesi ve portföyündeki tahvillerin vadesini uzatmaya yönelik Twist Operasyonu adı verilen ekonomiyi teşvik programının süresini uzatmasının ardından bu yılki kazançlarını geri verdi. ABD merkez bankası ilave tahvil alımına gitmekten kaçındı.

Tampa, Florida'da Optionseller.com'un kurucusu Jamer Cordier, "Şimdi artık Fed toplantısının yoldan çekilmesi ve teşvik priminin ortdan kalkması ile birlikte, insanlar mevcut seviyelerde altına geri dönüyor" dedi ve "Altın Cuma günü güvenli liman alımları ile karşılaştı" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Altın kontratları New York Comex piyasasında yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,566.90 dolara çıktı. Ancak fiyatlar halen, Perşembe günkü yüzde 3.1'lik düşüşten ve emtia grubunun ayı piyasasına girmesinden dolayı bu hafta yüzde 3.8 kaybetmiş durumda.

Chicago'da FuturePath Trading traderı Frank Lesh, "Altın deflasyon ortamında iyi performans göstermiyor" dedi.

Eylül teslimatı gümüş kontratları, Cuma günü erken saatlerde ons başına 26.57 dolara kadar gerileyerek 29 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.7 değer kaybederek ons başına 26.724 dolara indi. Metal bu hafta yüzde 7 değer kaybetti.

Nymex piyasasında, Temmuz vadeli platin kontratları yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,431.20 dolara indi. Metal böylelikle altı gün üst üste düşerek, 14 Mayıs'tan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşadı. Eylül vadeli palladyum kontratları ise yüzde 0.2 kayıpla ons başına 607.20 dolara geriledi ve haftalık kaybını yüzde 3.7'ye genişletti.