Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Times (NYT) gazetesinin Çinli şirket yöneticilerine ve Batılı ekonomistlere dayandırdığı haberine göre, Çin'de bazı ekonomik veriler, yerel yetkililerin ekonomideki yavaşlamanın boyutunu maskelemek için istatistikleri tahrif etmesinden dolayı, yaklaşık 1 ila 2 yüzde puanı kadar sapma gösteriyor.

Gazetenin Çinli yetkililerle ilişkilerine zarar vermemek için adlarını vermeyen üst düzey yönetici ve ekonomistlere dayandırdığı haberinde, bazı kentler ve bölgelerdeki yetkililerin, ekonomik üretimi, vergi gelirlerini, şirket ciro ve karlarını olduğundan daha fazla gösterdikleri belirtildi. Habere göre, yerel yetkililer, şirketlerin ayrı bir muhasebe defteri tutmalarını, işlerinin iyileştiğini kaydetmelerini ve olmayan vergi ödemelerini göstermelerini istiyor.

Haberde,  elektrik santrali yöneticilerinden, elektrik talebindeki yavaşlamanın tam boyutunu göstermemelerinin istendiği belirtildi.

Ülkenin istatistiklerinin büyük bölümünü derleyen Beijing merkezli Ulusal İstatistik Bürosu, habere göre, ekonomik verilerin olduğundan daha iyi gösterildiği iddialarını yalanladı. Büronun ismini vermeyen sözcüsü, "Bu, kanıtı olmayan, dayanaksız bir iddia" dedi.

New York Times'ın haberinde, Büro ile bağlantıları olan bir ekonomistin, yetkililerin elektrik üretimi rakamlarının abartılı olabileceği işaretleri üzerine bir soruşturma başlattıklarını söylediği kaydedildi. İsmini vermeyen bir enerji sektörü CEO'su, negatif büyüme görmek istemeyen yetkililerin, elektrik şirketlerinin yöneticilerine, kullanım miktarlarının değişmediğini kaydetmeleri talimatını verdiğini belirtti.

Çin'in doğusundaki Shandong ve Jiangsu bölgelerinde elektrik tüketimi, gazetenin bölgelerin verilerini görebilen bir üst düzey yöneticisine dayanarak kaydettiğine göre, Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10'un üzerinde düşüş gösterdi.

Uluslararası Enerji Ajansı'nda Çin enerji uzmanı Jonathan Sinton, gazeteye yaptığı değerlendirmede, elektrik sektöründe yanıltıcı veri konusunda birşey işitmediğini söyledi. Çin'de elektrik üretiminin yarısını üreten beş büyük elektrik şirketinde yanıltıcı rakamların verilebileceğinden şüphe duyduğunu sözlerine ekledi.