Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, askeri uçağın Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili, ''Bizim Suriye ile ne alışverişimiz var? Neden Suriye'nin iç işine burnumuzu sokuyoruz? Neden Suriye ile savaşın eşiğine kadar geldik? Her yerde bunu sorgulamamız lazım'' dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen 13. Olağan Gençlik Kolları Kurultayı'na katılarak bir konuşma yaptı.

CHP'de hiçbir zaman ''bir adama bağlılık'' anlayışının olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP'nin ilkleri bulunduğunu, CHP'lilerin de o ilkelere bağlı hareket ettiğini söyledi. CHP'nin düzene bağlı, düzenin paralelinde giden parti değil, düzeni değiştiren, düzene karşı parti olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, gençlerden halk için bir düzen kurmalarını, her zaman halktan yana durmalarını istedi. Gençlere Atatürk'ün ''İdare-i maslahatçılar esaslı devrim yapamaz'' sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, ''Esaslı devrim yapacakların gidecekleri tek adres vardır, o da CHP'dir'' dedi.

CHP'nin 8 yıl aradan sonra Gençlik Kolları Kurultayı'nı topladığını belirten Kılıçdaroğlu, bundan sonra ana kademe kurultayından önce mutlaka kadın ve gençlik kolları kurultaylarının gerçekleştirileceğini söyledi.

Gençlere her zaman güvendiğini, onların neyi ne zaman istediğini her zaman gözlemlemeye çalıştığını belirten Kılıçdaroğlu, ''Eğer bu ülkede gençlerin unutmaması gereken bir şey varsa o da şudur, Mustafa Kemal'in Türkiye'ye emanet ettiği tek bir grup vardır, tek bir kuşak vardır, o da gençlerdir. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Bursa Nutku'nu unutmayın. Mutlaka ama mutlaka bir cebinizde Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi bir başka cebinizde de Atatürk'ün Bursa Nutku'nu cebinizden ayırmayın'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bağımsızlığını kolay elde etmediğini belirterek, şöyle konuştu:

''Hiçbir ülke bize Türkiye bağımsız olsun diye lütufta bulunmadı. Kendi bileğimizle, kendi gücümüzle, kendi azmimiz ve kararlılığımızla bağımsız Türkiye'yi kurduk ve yolumuza devam edeceğiz.

Bir şeyi daha unutmayın Mustafa Kemal, 'Savaş zorunlu olmadıkça cinayettir' demiştir. Yedi düvele karşı savaşmıştır, ama bu ülkenin onuru için savaşmıştır. Ve savaşın sonunda şunu söylemiştir, 'Hem yurtta barış istiyoruz hem dünyada barış istiyoruz'. Daha dün bir uçağımız düşürüldü. Bizim Suriye ile ne alışverişimiz var? Neden Suriye'nin iç işine burnumuzu sokuyoruz? Neden Suriye ile savaşın eşiğine kadar geldik? Her yerde bunu sorgulamamız lazım. Öteden beri söyledim. Bu ülkenin bağımsızlığını ve bağımsızlığı elde etmek için verdiği mücadeleyi unutup, batının egemen güçlerinin Ortadoğu'daki taşeronluğuna savunmak Türkiye Cumhuriyeti'nin ve bizim, gençliğin kabul edebileceği bir şey değildir. Bütün komşularımızla dost geçinmek isteriz. Kimseyle savaşmak istemeyiz. Barış mı? Bütün dünyada. Özgürlük mü? Bütün dünyada. İnsan Hakları mı? Bütün dünyada. Ortak savunmamız gereken değerlerdir. O nedenle CHP'lilere ve CHP'li gençlere büyük görevler düşmektedir. CHP'li olmak kolay değildir. CHP'li olmak kolay değildir. Hele hele CHP'li genç olmak kolay değildir.''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Biz CHP'liyiz, biz konuşacağız, düşüneceğiz, biz demokrasiyi, özgürlüğü Türkiye coğrafyasının her alanına taşıyacağız'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen 13. Olağan Gençlik Kurultayı'ndaki konuşmasında, işsizliğe, yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı hep beraber mücadele edeceklerini söyledi.

''Üreten Türkiye'' kavramını gençlerden unutmamasını isteyen Kılıçdaroğlu, üreten Türkiye kavramını bütün Türkiye coğrafyasına yayacaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''Önce üreteceğiz sonra hakça paylaşacağız. Yeni demokrasinin, yeni CHP'nin ana ilkesi budur'' dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, ''Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını alışkanlık haline getiren milletler, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, daha sonra da bağımsızlıklarını kaybetmeye mahkumdurlar'' sözlerini okuyan ve gençlerden tekrarlamalarını isteyen Kılıçdaroğlu, ''Çalışacağız, yorulacağız, üreteceğiz. Üretmeden yaşamak mümkün değil'' ifadelerini kullandı.

Gençlerden korkuya teslim olmamalarını, korkusuzca düşüncelerini savunmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, hapishanelerde gazeteciler, öğrenciler, yazarlar bulunduğunu savunarak, ''Böyle bir ülkede özgürlüğü, adaleti dile getirecek tek bir parti vardır, CHP'dir'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Birilerinin söylediği gibi asla ve asla 'kindar' olmayacağız. Birilerinin söylediği gibi, 'sen konuşma, senin yerine ben konuşacağım' demeyeceğiz...Biz CHP'liyiz, biz konuşacağız, düşüneceğiz, biz demokrasiyi, özgürlüğü Türkiye coğrafyasının her alanına taşıyacağız. Sizden demokrasiyi getiren bir partinin genel başkanı olarak isteğim; demokrasiyi, özgürlükleri içimize sindireceğiz. İki başkan adayınız var, ikisi de burada. Bizim kurultaylarımız başka partilere benzemez, bizde adaylar çıkar, özgürce yarışırlar, kaybeden gider önce diğerinin elini kaldırır, 'sen seçildin ben senin emrindeyim' diye.''

Demokrasi ve özgürlüğün olduğu bir ülkede üniversitelerin sessiz kalamayacağını savunan Kılıçdaroğlu, ''Size sözümüz var, CHP'nin iktidarında düşünce özgürlüğü olacak, üniversiteler özerk olacak, gençler istediği gibi yaşayacak, düşünecek, istediği gibi eylem yapacak, 'biber gazına son, özgürlüğe evet' diyecek'' ifadelerini kullandı.

Gençlerden cesaretlerini asla kaybetmemelerini isteyen Kılıçdaroğlu, özgürlük, demokrasi, ülkenin bağımsızlığı için bir bedel ödenecekse bunu ilk önce ödeyenlerin CHP'li gençler olacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, sözlerini Nazım Hikmet'in, ''Sen yanmasan, ben yanmasam, biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa'' dizeleriyle bitirdi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından başkanlık için aday olan Emre Doğan ve Barbaros Dinçer ile el ele tutuşarak salonu selamladı.

Öte yandan Divan Başkanı Zeki Alçın, verilen önerge doğrultusunda seçimlerin ''blok liste'' ile yapılıp yapılmamasını oylamaya sundu. Yapılan oylama sonrası kurultayın blok liste ile yapılması kararlaştırıldı. Konuşmaların ardından, oylamaya geçileceği belirtildi.

Bu arada tutuklu milletvekili Mustafa Balbay'ın kurultaya gönderdiği mesaj salondakiler tarafından alkışlandı.