Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank for International Settlements (BIS), gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının ekonomik toparlanmaya destek konusunda, hükümetlerin finansmanlarını güçlendirmede yetersiz kalmaları ile birlikte, sınırlarını zorlamakta olduklarını kaydetti.

Merkezi İsviçre'nin Basel kentinde bulunan BIS, bugün yayınlanan yıllık raporunda, "Merkez bankaları, hükümetlerin ayak sürümeleri ve uyumun gecikmesiyle birlikte, süregelen parasal teşvikler ile köşeye sıkışıyor" değerlendirmesinde bulundu. BIS, "Konvansiyonel olsun ya da olmasın, genişlemeci para politikaları palyatif ve bunların sınırları var" görüşünü savundu.

BIS, yıllık raporunda, "Merkez bankalarının adımları, Lehman Brothers Holdings Inc.'nin çöküşünden ortaya çıkan hasarı sınırlamada kilit öneme sahip. Ancak faizler şimdilerde düşebilecekleri kadar düştüler ve borçlanma kağıtlarının satın alınması merkez bankası bilançolarını bozuyor" uyarısında bulundu. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, AMB'nin gösterge faizini rekor seviyeye düşürmesinin ve bankacılık sistemini paraya boğmasının ardından araçlarını tüketmeye yakın olduğunu işaret etmişti.

BIS ekonomi danışmanı Stephen Cecchetti, telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Tüm bunların tam ortasında, hasarı kontrol altına almak için ellerindeki gücü kullanmaya zorlanan aşırı yük altındaki merkez bankalarını buluyoruz" dedi ve "Merkez bankalarının ne yapabileceği konusunda çok açık sınırlar var. Küresel ekonominin sağlığı için kısır döngüyü kırmak ve merkez bankalarının üzerindeki baskıyı azaltmak kritik önemde" değerlendirmesinde bulundu.