Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Milyarder yatırımcı George Soros, Avrupa'ya İtalyan ve İspanyol tahvili satın alacak bir fon oluşturmaları çağrısında bulunarak, bu hatfaki zirvede AB liderlerinin güçlü önlemler alamamasının, euronun sonunu getirebileceğini söyleledi. Soros, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e yönelik eleştirilerini de sürdürdü.

Soros, politika yapıcıların bütçe kesintilerini uygulamaları karşılığında İtalya ve İspanya'nın tahvillerini satın alacak bir Avrupa Maliye Otoritesi oluşturması gerektiğini savundu. Ünlü yatırımcı, tahvil alımlarının fonlamasının, düşük faizlere sahip olacak ortak euro tahvilleriyle yapılmasını önerdi.

İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizinin geçtiğimiz hafta yüzde 7'nin üzerine tırmanmasının ardından Fransa ve İtalya, Almanya'ya krizin sonlandırılması için daha fazla hamle yapması çağrılarını artırdı. 28 Haziran'da Brüksel'de bir araya gelecek olan liderler anlaşmazlık yaşıyor. Avrupa'nın, yatırımcılara euroyu kurtarabileceklerini göstermek için vaktinin daraldığına dikkat çeken Soros, risklerin felakete doğru ilerlediğini söyledi.

Mali taraftaki anlaşmazlıklara dikkat çeken Soros, bu sorun 3 gün içinde çözülmediği takdirde, zirvenin bir "fiyaskoya" dönebileceğini ve euronun sonunu getirebileceğini savundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 15 Haziran'da bir kez daha ortak euro tahviline karşı çıktı.

Ülkelerin borçlarını ödemek için kemer sıkmaya değil, büyümeye ihtiyaçlarının olduğunu belirten Soros, Merkel'i Avrupa'daki krizi kötüleştirmekle suçladı.

Soros, Merkel'in güçlü bir lider olduğunu, ancak Avrupa'yı yanlış yönlendirdiğini söyledi.