Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

1998'den bu yana en sert düşüşünü kaydeden gelişen piyasaların para birimleri, merkez bankalarından, büyük şirketlere kadar birçok cephede kayıplara neden oluyor.

13 yıldan bu yana ilk kez real, ruble ve rupe, diğer gelişen ülke paraları arasında en çok zayıflayan grupta yer alırken, yuan da 1994'deki devalüasyonundan bu yana en sert değer kaybına işaret etti. Dünyanın en büyük tüketici malzemeleri üreticisi P&G, döviz kuru kayıplarından ötürü geçtiğimiz hafta 2 ay içinde 2. kez kâr tahminini aşağı çekti. En büyük kağıt üreticisi Fibria Celulose SA, realin 3 yılın en düşüğüne gerilemesinin ardından bankalara dolar kredilerindeki kısıtlamaları kaldırmaları çağrısında bulundu.

Brezilya'nın tüketici iflas oranı 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkması, Rusya'nın petrol ihracatı 18 ayın en düşüğüne gerilemesi, Hindistan'ın bütçe açığının genişlemesi ve Çin'de konut fiyatlarının düşmesiyle yatırımcılar BRIC olarak bilinen gelişen piyasalardan çıkıyor.

Oldukça düşük beklentilerinin olduğunu belirten IMF'nin eski ekonomistlerinden SLJ Macro Partners LLP'nin yöneticilerinden Stephen Jen, küresel ekonomi ve sermaye akışı yavaşladığında, bu ülkelerde çok fazla sorunun baş göstereceğini ve herkesin sorgulamaya başlayacağını öngördü.