Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğu kaygılarından olumsuz etkileniyor. Öte yandan, piyasalar Avrupalı liderlerin toplantısını da dikkatle izleyecek. Asya hisse senetleri, madencilik şirketleri ve Samsung Electronics Co.'nun öncülüğünde düşüşünü üçüncü güne taşırken, euro değer kaybetti. Mısır ve soya fasulyesi fiyatları, kurak hava koşullarının ABD'de arzı azaltacağı endişeleri ile ralli yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:34'te yüzde 0.4 aşağıda seyrederken, Güney Kore'de Kospi Endeksi son üç haftanın en düşük seviyesine yöneldi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 düştü. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 gevşerken, Yeni Zelanda doları yüzde 0.3 geriledi. Hindistan para birimi rupi, hükümetin para birimini desteklemek için tedbirleri açıklamasından önce, rekor düşük seviyesinden yüzde 1.2 yükseldi. Mısır fiyatları yüzde 4.2 artarken, soya fasulyesi yüzde 3.1 prim yaptı.

BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Ltd., UBS AG'nin bu şirketler için kar tahminlerini düşürmesi sonrası değer kaybederken, dünyanın en büyük mobil telefon üreticisi Samsung, Taurus Investment & Securities Co.'nun şirket için kar tahminini indirmesinin etkisi ile son beş haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Avrupa Birliği liderleri, bölge borç krizinin yayılmakta olduğu ve İtalya ve İspanya'nın yarın borçlanma ihalelerine çıkacakları bir ortamda, 28 Haziran'da, iki gün sürecek zirvede bir araya gelecek.

Hong Kong'da BNP Paribas SA Pan-Asya hisse senetleri şef stratejisti Erwin Sanft, "Ne kadar sene daha ortalamanın altında bir büyüme göreceğiz şeklinde bir soru işareti var" dedi ve Büyüme tüm bölgelerde hayalkırıklığı yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yıl, Avrupa'da borç krizinin kötüleşmekte olması ve küresel toparlanmanın yavaşlamakta olduğuna yönelik işaretlerin ilk çeyrekteki yüzde 11'lik kazancı eritmesinin ardından yüzde 0.1 gerilemiş durumda. Yılın altı aylık dönemindeki düşüşlere emtia üreticilerine gelen satışlar öncülük etti. Bugün MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen bir hisse karşılığı yaklaşık iki hisse değer kaybetti.