Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

UBS AG'nin, BHP Billiton Ltd.'ın kar görünümünü düşürmesi ve Bank for International Settlements'ın, merkez bankalarının ekonomik büyümeyi destekleme konusunda sınırlarını zorladıklarını söylemesinin ardından Asya Borsaları geriledi.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton yüzde 1.6 düşüşle metal şirketlerindeki düşüşe öncülük etti. Dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Samsung Electronics Co. yüzde 4.1 gerileyerek, teknoloji şirketlerini aşağı çekti. Avustralya'nın en büyük sörf şirketi Billabong International Ltd., 155 milyon dolarlık yeni hisse satmasının ardından yüzde 34 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 113.69 puana geriledi. Endekste değer kazanan her 2 hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti. Asya Pasifik Endeksi, Avrupa, Çin ve Avrupa'ya ilişkin endişelerin etkisiyle Şubat'ta kaydettiği bu yılın zirvesinde yüzde 12 düştü ve 2012'deki kazançlarını sildi. Avrupa Birliği liderleri 28 Haziran'da 2 günlük zirve yapacak.

Yarı büyüme halinin ne kadar daha süreceğinin merak edildiğini belirten BNP Paribas SA'nın baş stratejistlerinden Erwin Sanft, büyümenin dünya genelinde zayıf olduğunu hatırlattı.

Güney Kore Kospi Endeksi yzüde 1.3; Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1; Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 düştü. Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 kazanç sağladı.