Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya ve İspanya'nın Avrupa'daki borç krizinin daha büyük ekonomilere sıçradığına dair endişelerin varlığında düzenleyeceği Hazine ihalelerinin öncesinde euro, 1 haftanın en düşük düzeyine geriledi.

Almanya'da bugün açıklanacak olan Tüketici Güveninde düşüşe işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde euro, geçtiğimiz haftaki kazançlarını durdurdu. Euronun bu yıl 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kaybetmesine neden olan krize çözüm aramak üzere Avrupa Birliği liderleri 28 haziranda bir araya gelecek. Japonya'nın satış vergilerini ikiye katlama planının, iktidar partisindeki tartışmaları derinleştireceği spekülasyonu üzerine yen, dolar karşısında 2 ayın en düşüğünü test etti.

Avrupa'daki krizin kısa vadeli bir çözümünün bulunmadığını belirten Japonya'nın en büyük aracı kuruluşu Nomura Holdings Inc., risk iştahının hâlâ kapalı olduğunu hatırlattı.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 1.2542 seviyesine geriledi. Euro, dolara karşı 22 Haziran'da 1.2519 ile 13 Haziran'dan bu yana en düşüğünden işlem görmüştü. Euro bu yıl yüzde 3.2 zayıfladı. Euro/Yen paritesi yüzde 0.3 kayıpla 100.77 seviyesinde seyretti.

Japon yeni, dolar karşısında 80.62 düzeyinden 27 Nisan'dan bu yana düşük seviyesini gördü. Dolar karşısında bu yıl yüzde 4.3 gerileyen yen, 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek, dolar ve yen taleplerini destekledi.