Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AVRUPA’DAN SON HABERLER

Haftanın konusu Perşembe başlayıp Cuma günü bitmesi beklenen Avrupa Liderler Zirvesi olacak. Yunanistan lideri Samaras’ın ameliyat olması sebebiyle katılamayacağı zirveye tüm liderler katılıyor. Yatırımcıların bu yaz için son şans olarak gördükleri zirveden kuvvetlendirilmiş sözler yerine aksiyon çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta teminat kurallarını gevşeten Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da rolünün tartışılacağı toplantıda şu ana kadar üzerinde lider ülkeler tarafından anlaşılan iki konu bulunuyor. Buna göre 130 milyar euroluk altyapı yatırım fonu ve finansal işlem vergisi ile bütçelerin ve ekonominin bir derece canlandırılması planlanıyor. Görüşülmesi planlanan konular arasında ortak bütçe, sigorta fonu ve mali entegrasyon gibi konular var. Euro / Dolar 1.2527’den güne başlarken Gelişen Piyasa kurlarında da satışlar var. Macar Forinti % 0.55 gerilerken Rus Rublesi % 0.17 düşüşte.

ASYA’DA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Avrupa haberleri beklenirken FED’den beklediğini bulamayan Asyalı yatıırmcılar diğer yandan da büyüme resmini çekmeye çalışıyorlar. Çin’in büyüme beklentisi Citigroup tarafından % 8’in altına çekilirken merkez bankasından daha fazla faiz ve karşılık indirimi beklendiği belirtiliyor. Tatilden dönen Çin Borsası Şanghay Biileşik Endeksi % 0.9 geriliyor. Japonya’da Nikkei 225 Endeksi % 0.51 aşağıda. Dolar / Yen 80.17 ile değer kazanıyor. Ülkede yarın tüketim vergisinin artırılması yönündeki oylama izlenecek. İktidar partisi Demokratlar’dan yasaya karşı tavır alan 50 milletvekili olduğu haberleri finansal piyasaları germiş durumda. Dünyanın en borçlu ülkelerinden biri olan Japonya’da kamu borcunun kontrol altına alınması için vergilerin artırılması ve sosyal güvenlik sisteminin değiştirilmesi görüşülüyor. Hindistan’da ise S&P ve Fitch’in ardından onlar gibi görünümü negatife indirip indirmeyeceği beklenen Moody’s değişikliğe gitmedi. Bugün ülkede canlnadırma paketi açıklanamsı bekleniyor. Geçen yıl % 21 gerileyen ve bu sene de % 6 düşen Hint Rupisi sebebiyle alarm durumunda olan merkez bankası ve hükümet hem enflasyona engel olmak hem de büyümeye yardımcı olarak finansal istikrarı sağlamaya çalışıyor. Hint Borsası Sensex bu beklentilerle % 0.9 yükselerek % 0.4 düşen MSCI Asya Endeksi’nden ayrışıyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.1 düşüşte.

EMTİADA HAREKETLİ GÜNLER

Gördüğü zirveden % 22 gerileyerek ayı piyasasına giren S&P GSCI Emtia Endeksi yıl başından bu yana da % 12.5 düşüşte. 24 ham maddeden oluşan endeksin önemli bileşenlerinden petrolde tepki yaşanırken ABD tipi ham petrol 80.15’ten işlem görüyor. Brent petrol 91.3 ile ekranlara yansıyor ve % 0.35 primli. Değerli metallerde cılız tepkiler yaşanırken kuvvetlenen Dolar Endeksi 82.4’e yükseldi ve yukarı potansiyeli azaltıyor. Spot altın ons başına 1.573 dolara çıkarken spot gümüş de ons başına 26.902’de. COMEX yakın vadeli bakır bu yılın dibinden toparlamaya çalışıyor ve % 0.5 primli. Asıl hikaye ise tarım emtiasında yaşanıyor. ABD’de kurak havanın devam edebileceği ve arzı etkileyebileceği spekülasyonuyla mısır % 4.29 primli, buğday ve soyada da % 3’e yakın alımlar var.

YURT İÇİNDE GÜNDEM SİYASET

Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından ısınan siyasi hava yakındna takip edilecek. Verilecek tepkinin boyutu ve kapsamı da yakından izlenirken toplantıya çağrılan NATO’nun Salı günü toplanıp toplanmayacağı ve vereceği destek de önemli olacak. Bu haberlerle haftaya başlayan iç piyasada gösterge faiz güne % 8.8’den başlayacak. Dolar / TL benzerleri gibi düşerken güne başladı. 1.8228’e inen kura 2.2828’deki Euro / TL eşlik ediyor. Sepet Kur % 0.25 artışla 2.0529’a yerleşmiş durumda. Cuma günü % 0.02 artışla 60.451’de dengelenen İMKB 100 Endeksi % 0.38 aşağıdaki S&P vadeli kontratlarını ve diğer göstergeleri izleyerek başlıyor. Yatırımcıların geçen hafta da devam ettkileri ayrışan TL varlıklar tezini bu hafta da savunup savunmayacakları takip edilecek.



Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü