Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc.'in, Avrupa'daki borç krizinin ihracat taleplerini azaltacağı gerekçesiyle Çin'in büyüme tahmini düşürmesi üzerine Çin Borsası 5 ayın en düşüğüne geriledi.

Çin'in en büyük sanayi metali üreticisi Jiangxi Copper Co., Citigroup'un, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 7.8 büyüyeceğini öngörmesinin ardından son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. China Vanke Co. ve Poly Real Estate Co., China Securities Journal'ın, hükümetin "mantıklı" oranlarda emlak vergisi uygulaması gerektiğini söylemesinin ardından imar şirketlerindeki düşüşe öncülük etti. Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co. yüzde 2 değer kaybetti.

Yatırımcıların bozulan ekonomi ve Avrupa'daki borç krizinden ötürü çok endişeli olduğunu söyleyen Huaxi Securities Co.'nun analistlerinden Cao Xufeng, bu ayki faiz indiriminin hisseleri çok desteklemediğini, para politikaasının daha fazla gevşetileceği spekülasyonlarının da işe yaramadığını belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 2,248.23 puana gerileyerek 16 Ocak'tan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.9 düşüşle 2,490.81 puan oldu. Çin borsaları 22 Haziran'da kapalıydı. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi Cuma günü yüzde 0.4 kazançla kapandı.

Haziran'da yüzde 5.2 düşüş kaydeden Şanghay Bileşik Endeksi, Mart'tan bu yana en kötü aylık performansına işaret etti. Endeksteki hisseler tahmini kazançlarının 9.8 katından fiyatlanıyor. Endeks ilk 6 ayda yüzde 2.2 yukarıda seyrediyor.