Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol ve doğalgazdaki rekor talep ortamı ve genişleyen ekonomiye rağmen, BP Plc'den Hess Corp.'a kadar dünya genelinde birçok enerji üreticisi hisseleri en kötü dönemini yaşıyor.

MSCI Dünya Enerji Endeksi bu yıl yüzde 9.6 ile tüm diğer gruplardan daha fazla düşüş kaydetti. Hisselerin dibe vurduğu 2009'dan bu yana yüzde 45 yükselmiş olan endeks, kazançları ekonomik büyümeye bağlı olan sektörlerin altında artışa işaret etti. Standard&Poor's 500 Endeksi'ne kıyasla, enerji hisseleri 2009'dan bu yana en ucuz değerinden fiyatlanıyor.

Bu ayrışma, artan tüketimin, daha da büyük arzla karşılandığı sektördeki değişimi yansıtıyor. ABD'nin ham petrol stokları 1990'dan bu yana en yüksek seviyede ve doğal gaz fiyatları, hidrolik kırılmaların etkisiyle son 12 ayda yüzde 38 geriledi. Piyasadaki ayılar grubu, küresel hisselerinyzüde 10'unu oluşturan enerji üreticilerinin hisselerin yükselişini önleyeceğini söylüyor. Boğalar ise enerji hisseleri sıçradığında, piyasanın ralli yapacağını öngörüyor.

Enerji sektörü dibi görüp, sıçramaya başlayıncaya kadar S&P 500'ün zorlanacağını belirten US Bank Wealth Management'ın baş hisse stratejisti Jim Russell, düşük değerlemelere rağmen, temellerin hala dibi görmediğini söyledi.