Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, metalin dünya çapında en büyük kullanıcısı Çin'de talebin iyileşmekte olduğu spekülasyonun etkisi ile son dört günde ilk kez yükseldi. Çinko ve kurşun da değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1.2 yükselerek ton başına 7,400.25 dolaa kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 13:43'te ton başına 7,383.75 dolara geldi. Kontrat bu çeyrekte yüzde 13 düşerek, Eylül 2011'de biten çeyrekten bu yana en kötü dönemini yaşadı ve bu yılki kaybı yüzde 2.8 oldu.

China Securities Journal'ın bugün piyasada ismini vermediği analislere ve kişilere dayandırdığı haberine göre, Çin Merkez Bankası, likiditeyi iyileştirmek ve kredileri artırmak için, Temmuz ayında olası bir sermaye sıkıntısını çözmek amacıyla, "kısa bir süre içinde" bankalara uyguladığı zorunlu karşılıkları düşürebilir ve ters repo operasyonlarına gidebilir.

Macquarie Group Ltd., 22 Haziran'da yayınladığı raporda, "Çinli tüketiciler, altı aylık hareketsizlikten sonra, tekrar bakır piyasasına dönmeye başladılar" dedi ve "Piyasa, LME'deki düşük bakır fiyatları ve özellikle altyapı ile ilgili sektörler olmak üzere, içeride satışa dönük şirketlerde kademeli talep artışından cesaret buluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Credit Suisse Group AG'nin müşterilerini bilgilendirme notunda, şirketin kurul sekreteri Tan Huajie'ye dayandırdığı bilgiye göre, Çin'de borsaya kote en büyük geliştirici şirketi China Vanke Co., yıllardır ilk kez bakır görünümünü yukarı olarak belirlemesi ile birlikte Haziran başından bu yana "agresif bir şekilde" arazi almaya başladı.

Ekim vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.4 yükselerek ton başına 54,250 yuana (8,513 dolar) çıkarken, Comex bakır kontratı yüzde 0.7'lik kazançla pound başına 3.3380 dolara ulaştı.

Fonların tuttukları net short pozisyon ya da diğer söyleyişle, fiyatların düşeceği beklentisi ile tutulan pozisyon sayısı, 19 Haziran itibariyle 11,897 kontrata düştü. Bu sayı önceki hafta 13,346 seviyesindeydi.

LME'de, aluminyum yüzde 1 yükselerek ton başına 1,880 dolara ve çinko yüzde 1.5 kazançla ton başına 1,826.26 dolara çıktı. Kurşun yüzde 1.4 yükselerek ton başına 1,840.75 dolara çıkarken, nikel yüzde 0.4 artışla ton başına 16,642 dolara ve kalay yüzde 0.4 değer kazanarak ton başına 18,750 dolara ulaştı.