Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Birliği liderlerinin bu hafta Brüksel'de düzenlenecek zirveye hazırlanmaları ile birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse sentleri aşağı yönde hareket etti.

BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Plc, UBS AG'nin madencilik şirketleri için kar görünümünü düşürmesinin ardından, sırasıyla yüzde 0.9 ve yüzde 1.5 düştü. Shire Plc, regülatörlerin rakip şirketin Shire'ın hiperaktivite ilacını kopya etmesi konusunda izin istemini onaylamasının ardından yüzde 10 değer kaybetti. Anheuser-Busch InBev NV, Meksikalı Grupo Modelo SAB'de kalan hisseyi satın almaya yakın olduğunun kaydedilmesi ile yüzde 0.6 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerek Londra saati ile 08:06'da 245.6 puana geriledi. Endeks geçen haftanın sonunda, Almanya'da iş dünyası güven endeksinin son iki yılın en düşük seviyesine inmesinin Avrupa'da borç krizinin büyümeyi olumsuz etkileyeceği kaygılarını artırmasının ardından düştü. Endeks Mart ayında gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 9.9 düştü. Ancak bu düşüşe karşın endeks halen bu yıl yüzde 0.4 yukarıda. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.6 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Londra'da Peel Hunt LLP stratejisti Ian Williams, "Bu haftaki önemli potansiyel piyasa yönlendiricisi olan iki günlük Avrupa Birliği liderler zirvesi, Perşembe gününe kadar başlamayacak" dedi ve "Bu da, önümüzdeki birkaç gün piyasada tedirginlik olacağı anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya, bu hafta, para birliğini korumak için daha istekli politikaları savunan bloğun artan bir şekilde güçlenmesi ile öücadele edecek. Liderler, 28-29 Haziran'daki toplantı öncesi, aradaki fikir ayrılıklarını azaltmak için zirve öncesi toplantılarına katılacak.