Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, aracı kuruluşların Çin için büyüme tahminlerini düşürmesinin ve Samsung Electronics Co.'nun karının küresel ekonomideki yavaşlamaya yönelik kaygıları artırması sonucu son iki haftanın en düşük seviyesine indi.

Dünyanın en büyük bilgisayar hafıza cipleri ve düze ekran üreticisi Samsung, Taurus Investment & Securities Co.'nun, ürün talebinin beklenenden daha az olduğunu işaret ederek, şirketin faaliyet karı tahminini düşürmesinin ardından son dört ayın en düşük seviyesine indi. Jiangxi Copper Co., Citigroup Inc.'nin Çin için büyüme tahminini yüzde 8.1'den yüzde 7.8'e düşürmesinin ardından değer kaybetti. Hindistan para birimi rupi, politika yapıcıların para birimindeki düşüşü durdurmak için harekete geçebileceğinin konuşulması ile birlikte, rekor düşük seviyesinden yüzde 1.2 sıçradı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 düşerek, Hong Kong saati ile 15:20'da 912.16 puana indi ve düşüşünü üçüncü güne taşıyarak, 8 Hziran'dan bu yana en düşük kapanışını yapmaya yönlendi. Endeks, Avrupa borç krizinin yayılmakta olduğu endişeleri ile, Nisan ayının başından bu yana yüzde 12 düştü. Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) rakamlarına göre, MSCI Endeksi'ndeki 21 ülke, ihracatının ortalama yüzde 30'unu Avrupa'ya yapıyor. Avrupa Birliği (AB) liderleri, kriz konusunu görüşmek üzere, 28 Haziran'da, iki gün sürecek zirvede biraraya gelecek.

Seul'de Shinhan BNP Paribas Asset Management Co. fon yöneticilerinden Chu Moon Sung, "Avrupa'da süregelen borç sorunları ve yavaşlamakta olan küresel ekonomi, ihracatçılara yönelik endişeleri artırıyor" dedi ve "Volatilite bir süre daha burada olacak" değerlendirmesinde bulundu.