Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co., Japonya'nın mali bağımsızlığının, ekonominin iki katı oranındaki borcu yönetmesini sağlayacağından ötürü, ülkenin temerrüte düşmesi ihtimalinin "neredeyse sıfır" olduğunu söyledi.

Japonya'nın borçlarının, merkez bankası tarafından basılabilecek yen tabanında olduğuna dikkat çeken Pimco'nun Japonya'dan sorumlu portföy yönetimi müdürü Tomoyo Masanao, öyle bir seçim yapmasını gerektirecek durumda olması halinde de Japonya'nın temerrüte düşmeyi tercih etmeyeceğini belirtti.

Borç/GSYH oranı yüzde 200'ü aşan Japonya, dünyanın en borçlu ülkesi konumunda bulunuyor. Japonya'nın ardından yüzde 165 ile 2009'da AB ve IMF tarafından kurtarılan Yunanistan geliyor. Ancak buna rağmen piyasalar Japonya'nın borç yükünden endişe duymuyor ve ülkenin 10 yıllık tahvillerinin getirisi bu ay 9 ayın en düşüğünde seyrediyor. Japonya'nın CDS'leri de 2011'den bu yana en düşük düzeyde seyrediyor.

Göreceli olarak bakıldığına Japonya'nın hazine tahvillerinin, "kötünün iyisi" olduğunu söyleyen Masanao, ABd ve Almanya'da faizlerin düşmesiyle Japon kağıtlarının daha cazip hâle geldiğini söyledi.