Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Avrupalı liderlerin, bankaların batacağı yolundaki endişeleri azaltan bir anlaşmaya varmaları sonrası rahatlamış görünüyor. Hisse senetleri değer kazanırken, Euro bu yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve İspanyol tahvilleri ralli yaptı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 08:50'de yüzde 1.7 yukarıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.3 yükseldi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1.7'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Euro dolar karşısında yüzde 1.9 değer kazandı ve 27 Ekim'den bu yana en hızlı yükselişini gösterdi. İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi 8 Ağustos'tan bu yana en hızlı düşüşünü gösterirken, 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi sekiz haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yaklaşık altı ayın en güçlü çıkışını gerçekleştirdi.

Brüksel'de bugün sabaha karşı saat 04:30'da sona eren 12.5 saatlik toplantının ardından, 17 euro ülkesinden oluşan Euro Bölgesi'nin liderleri, İspanya bankalarına sağlanacak kriz kredilerinde, vergi mükelleflerinin tercihli kreditör statüsü alma gerekliliğinden vazgeçtiler ve bankalara doğrudan yeniden sermayelendirme yolunu açtılar. Küresel anlamda hisse senetlerinin değeri, kötüleşen borç krizinin küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile, bu çeyrekte 4.9 trilyon doların üzerinde bir erime yaşadı.

Hong Kong'da Morgan Stanley'in şef stratejisti Jonathan Garner, "Ağır bir dram havası vardı" dedi ve "Fransa, İspanya ve İtalya'nın yanında yer aldı ve bu üç ülkenin tümü, eğer biri çıkıp tahvil piyasalarındaki kısa vadeli istikrar sorunu ve İspanya'daki banka problemi ile uğraşmazsa, mali birlik konusunda uzun dönemli hedeflerine ve/veya büyüme tedbirlerine yönelik adım atamayacaklarını açıkça belirtti" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi bu ayki rallisini yüzde 4.4'e genişletti ve Kasım ayıdan bu yana en hızlı aylık çıkışını gerçekleştirdi. Ancak endeks bu çeyrekte halen yüzde 5 aşağıda. İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria
SA, İtalyan UniCredit SpA ve Fransız BNP Paribas SA bugün yüzde 4'ün üzerinde yükselişler gerçekleştirdi.