Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

7. Türk - Arap Ekonomi Forumunun ikinci gününde bir panele katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bizim Suriye halkıyla en ufak bir sorunumuz yok. Suriye'deki rejimin kendi halkına baskı yapmasını ve şiddete başvurmasını tasvip etmediğimiz için şu anda ekonomik anlamda ilişkiler donma noktasına gelmiştir. Ben inanıyorum ki Suriye'de halkın iradesi egemen olunca ilişkilerimiz çok çok daha güçlü bir hale gelecek" dedi.

Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye ile Suriye arasında yaşanan gelişmelerden sonra yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Şimşek, "Suriye ile ilişkiler son hızla gelişiyordu. Son dönemdeki olaylar hemen hemen bütün ekonomik ilişkileri bütün yatırımları hatta insanların geçişini ciddi bir şekilde olumsuz yönde etkiledi. Tabii ki bizim Suriye ile son kriz öncesinde serbest ticaret anlaşmamız yürürlükteydi. Çok geniş bir yelpazede ticari ilişkilerimiz sözkonusuydu. Türk yatırımcıları gerek turizm gerek diğer çimento gibi diğer alanlarda önemli projeler üzerinde çalışıyorlardı. Ben inanıyorum ki Suriye halkının iradesi tam olarak güçlü bir şekilde yönetime yansıdıktan sonra Suriye güçlü bir şekilde bölgede konumlanacak Türkiye ile Suriye halkı arasında en ufak bir problem yok. Bizim Suriye halkıyla en ufak bir sorunumuz yok. Suriye'deki rejimin kendi halkına baskı yapmasını ve şiddete başvurmasını tasvip etmediğimiz için şu anda ekonomik anlamda ilişkiler donma noktasına gelmiştir. Ben inanıyorum ki Suriye'de halkın iradesi egemen olunca ilişkilerimiz çok çok daha güçlü bir hale gelecek. Biz Suriye'nin birliğini beraberliğini bütününü gelişmesini refahını çok önemsiyoruz. Bir komşu olarak değişim sürecinin gelişmesi için destek vereceğiz" diye konuştu.

Şimşek forumda ayrıca Türk - Arap ilişkilerine de değindi.

Bölgenin oldukça güçlü yeraltı kaynaklarına ihtiyacı olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, "Bölgenin belli yerlerinde büyük zenginlik var. Demografik durum çok önemli çünkü bölgenin büyük bir bölümü genç nüfustan oluşuyor. Genç nüfusta ilerlemek için büyük bir istek var" dedi. Şimşek, "Doğal kaynakları zengin olmayan ülkelerin ekonomilerini çeşitlendirmekten başka seçenekleri de yok. Ne yapmak gerekir? Reform yapmak lazım. Yatırım ortamını geliştirmemiz lazım. Türkiye'de dahil bu konuya. Yaptık bir şeyler ama daha fazla şey yapmamız gerekir. İyi gelir sağlamaya çalışan güzel bir sermaye var ortada. Kendi evimizi düzene sokmalıyız. Vergilerimizi ticari uygulamalarımızla şeffaflığı sağlamamız gerekir. Böylece refah ve istihdam yaratılabilsin. Bunlar için reform gerekir" diye konuştu. Şimşek, "Türkiye çeşitli serbest ticaret anlaşmaları yaptı ama bunların sayının artması lazım. Bölgesel ticaret anlaşmaları yükselen bir trend, bundan korkmamak lazım. Rekabet iyidir, inovasyonu ve verimliliği getirir. Serbest ticaret anlaşmaları ekonomik ilişkileri güçlendirir. Bazı ülkelerle daha yakın ilişkiler istiyoruz. Bu nedenle bazı adımlar attık. Arap dostlarmız Türkiye'den gelip mal mülk alabilecekler" diye konuştu.