Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İspanya, İtalya'yı 4-0 yenerek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu.

Kiev'deki Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan final maçında baştan sona üstün bir oyun ortaya koyan son Dünya ve Avrupa şampiyonu İspanya, 2008'den sonra 2012'de de mutlu sona ulaşarak Avrupa şampiyonu oldu.

İspanya 2008 Avrupa Şampiyonluğu, 2010 Dünya Kupası ve 2012 Avrupa Şampiyonluğunu kazanarak üst üste 3 büyük turnuvada şampiyon olan ilk takım unvanını elde ederek tarihe geçti.

Türk hakem Cüneyt Çakır'ın dördüncü hakem olarak görev aldığı karşılaşmanın ilk yarısında İspanya daha atak ve baskın oynayan taraftı.

6. dakikada İspanya Jordi Alba ile sol kanattan etkili geldi. Alba ceza sahası içerisinde girdikten sonra yerden arka direkte bekleyen David Silva'ya pasını çıkardı. Ancak İtalya'da Chiellini son anda ayak koyarak topu kornere gönderdi.

7. dakikada Xavi'nin kullandığı korner atışında topa iyi yükselen Sergio Ramos'un kafa vuruşunda top çerçeveyi bulmadı.

11. dakikada ataklarını sıklaştıran İspanya, Xavi ile gole çok yaklaştı. Fabregas'la girdiği verkaç sonucunda topu önünde bulan İspanyol futbolcunun sert şutunda top az farkla üsten auta çıktı.

14. dakikada İspanya aradığı golü David Silva ile buldu. Iniesta'nın ara pasında Fabregas bir anda defansı da geçerek sağ çaprazda kaleciyle karşı karşıya kaldı. Fabregas'ın ceza sahasına yaptığı ortaya iyi yükselen David Silva kafayla topu ağlara gönderdi. 1-0

David Silva, 1980 yılından beri Avrupa Şampiyonaları'nın final maçında en erken gole imza atan isim oldu. Daha önce bu unvanı Alman oyuncu Horst Hrubesch, 1980'deki finalde Belçika karşısında attığı gol ile almıştı.

17. dakikada Andre Pirlo'nun kullandığı köşe vuruşunda kaleci Casillas kaleye paralel giden topu ıska geçti. Ancak arka direkte hiçbir İtalyan futbolcu topa yetişemeyince İspanya kalesi büyük bir tehlike atlattı.

22. dakikada İtalya erken bir oyuncu değişikliğine gitmek zorunda kaldı. Sakatlanan Giorigo Chiellini'nin yerine oyuna 6 numaralı formasıyla Federico Balzaretti dahil oldu.

27. dakikada İspanya kalecisi Casillas mutlak bir golü önledi. Turnuva boyunca yüzde 92 gol kurtarma oranı tutturan başarılı file bekçisi Mario Balotelli'den önce son anda uzanarak iki hamlede topun sahibi oldu.

29. dakikada İtalya bu kez Cassano ile etkili geldi. Sol kanattan ceza sahasına giren Cassano'nun defansın arasında yerden çektiği sert şutta top, kaleci Casillas'ta kaldı.

33. dakikada İtalya adına Cassano bu kez yaklaşık 30 metre mesafeden şansını denedi. İtalyan oyuncunun sert şutunda kaleci Casillas topu çeldi.

41.dakikada İspanya Jordi Alba ile İtalya karşısında farkı 2'ye çıkardı. Xavi'nin mükemmel ara pasıyla bir anda kaleciyle karşı karşıya kalan Jordi Alba, Buffon'un sağından topu filelere gönderdi ve takımını iki farklı üstünlüğe taşıdı. 2-0

Mücadelenin ilk yarısı baştan sona baskın bir oyun ortaya koyan İspanya'nın 2-0 üstünlüğü ile sona erdi.

46. dakikada Abate'nin sağ kanattan yaptığı ortaya iyi yükselen Di Natale'nin kafa vuruşunda top az farkla üsten auta çıktı.

47. dakikada İspanya, Fabregas'la üçüncü gole çok yaklaştı. Seri çalımlarla ceza sahası içine giren Fabregas'ın şutunda Buffon topu güçlükle çıkardı.

51. dakikada İtalya bir kez daha büyük bir gol fırsatından yararlanamadı. İspanyol defansının ofsayt diye durakladığı bir anda Di Natale kaleci Casillas'la karşı karşıya kaldı. Ancak İtalyan oyuncunun vuruşunda Casillas topu çeldi.

61. dakikada oyuna henüz 4 dakika önce giren Thiago Motta sakatlanarak oyunu terk etti. Ancak İtalya üç oyuncu değiştirme hakkını da kullandığı için bu dakikadan itibaren oyunu 10 kişi sürdürdü.

84. dakikada Xavi'nin ara pasında kaleci Buffon'la karşı karşıya kalan Fernando Torres takımını üç farklı üstünlüğe taşıdı. 3-0

88. dakikada İspanya, oyuna bir dakika önce giren Juan Mata ile farkı dörde çıkardı. Fernando Torres kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda topu daha uygun durumdaki Mata'ya çıkardı. İspanyol futbolcunun düzgün vuruşunda top filelerle buluştu: 4-0

İspanya, karşılaşmayı 4-0 kazandı ve üst üste 2. kez Avrupa Şampiyonasında mutlu sona ulaştı.

Stat: Olimpik Stadyum

Hakemler: Pedro Proença, Bertino Miranda, Ricardo Santos (Portekiz)

İspanya: Casillas, Jordi Alba, Sergio Ramos, Pique, Arbeloa, Xabi Alonso, Busquets, Xavi Hernandez, Fabregas (Dk. 76 Torres), Iniesta (Dk. 87 Juan Mata), David Silva (Dk. 59 Pedro)

İtalya: Buffon, Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (Dk. 22 Balzaretti), Pirlo, Marchisio, Montolivo (Dk. 57 Motta), De Rossi, Balotelli, Cassano (Dk. 46 Di Natale)

Sarı kartlar: Dk. 25 Pique (İspanya), Dk.45 Barzagli (İtalya)

Goller: Dk. 14 David Silva, Dk. 41 Jordi Alba, Dk. 84 Fernando Torres, Dk. 88 Juan Mata-Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kazanan İspanya

-Del Bosque, hem Dünya Kupası hem de Avrupa Şampiyonluğu yaşayan ikinci teknik adam-

Ukrayna ve Polonya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda, mutlu sona İspanya ulaştı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan final maçında İtalya ile karşılaşan İspanya, rakibini 4-0 yenerek Avrupa Şampiyonu oldu. İspanya, kupasını UEFA Başkanı Michel Platini'nin elinden aldı.

-Üst üste 3 kupa-

''Boğalar'', 2008'in ardından 2012'de de şampiyon olarak üst üste iki Avrupa Şampiyonası'nda kupayı kaldıran ilk takım olarak tarihe geçti.

Ancak İspanyollar sadece bununla da yetinmedi. 2008 ve 2012 Avrupa şampiyonluklarının yanı sıra 2010 Dünya Kupası'nı da müzesine götürme başarısı gösteren İspanya, 1970'lerde Almanya'nın başaramadığını yaparak üst üste 3 uluslararası turnuvayı da kazanan ilk Avrupalı takım unvanını aldı. O dönemdeki adıyla Batı Almanya 1972 Avrupa Şampiyonası ve 1974 Dünya Kupası'nı kazanmış ancak 1976 Avrupa Şampiyonası'nı finalde kaybetmişti.

İspanya, İtalya karşısında elde ettiği 4-0'lık skorla Avrupa Şampiyonaları tarihinde bir final maçında en farklı skora imza atan takım oldu.

İspanya'nın ilk golünü kaydeden David Silva, 1980 Avrupa Şampiyonası'nda Alman oyuncu Horst Hrubesch'in Belçika filelerine gönderdiği golün ardından en erken gole imzasını attı.

-Del Bosque de tarihe geçti-

Bir dönem Beşiktaş'ı da çalıştıran İspanya Milli Takımı teknik direktörü Vicente Del Bosque de tıpkı takımı gibi tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

İspanyol teknik adam, çalıştırdığı ulusal takımla hem Dünya Kupası hem de Avrupa Şampiyonluğu kazanan tarihteki ikinci teknik adam oldu. Bunu daha önce Almanya Milli Takımı'nın başında 1972 Avrupa Şampiyonluğu, 1974 yılında ise Dünya Kupası kazanan Helmut Schön elde etmişti. Ancak Del Bosque, çalıştırdığı milli takımla üst üste 3 büyük turnuvayı da kazanarak tarihe geçti.

-Torres ve Mata'nın büyük gururu-

İngiliz ekibi Chelsea forması giyen İspanyol oyuncular Fernando Torres ile Juan Mata, Euro 2012'de milli takımlarıyla elde ettikleri zaferle birlikte, aynı sezon içinde kulüp takımıyla Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, milli takımlarıyla da Avrupa şampiyonluğu yaşadılar.

Luis Suarez (1964, Inter ve İspanya) ve Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Barry van Aerle ve Gerald Vanenburg (1988, PSV Eindhoven ve Hollanda) bunu daha önce başaran futbolculardı.

-Casillas rekor kırdı-

Final maçına kadar 92 kurtarış yaparak iyi performans sergileyen İspanyol kaleci Iker Casillas, final maçına da damgasını vurdu ve bir rekoru egale etti.

Casillas, daha önce Hollandalı kaleci Edwin van der Sar'a ait olan ''turnuva boyunca en çok maç kazandıran kurtarış'' unvanını geride bıraktı. Casillas, tam 9 kez kritik kurtarış yaparak takımının şampiyonluğunda büyük pay sahibi oldu.

-8 İspanyol futbolcu, 2. kez Avrupa kupası kazandı-

İspanya Milli Takımı'nda 8 futbolcu, ikinci kez Avrupa Şampiyonluğu sevinci yaşayarak tarihe geçti. Avrupa futbol tarihinde bunu daha önce başaran isimler Rus Lev Yashin ile Alman futbolunun efsane isimleri Franz Beckenbauer ve Jürgen Klinsmann'dı.

İspanya'da tarihe geçen 8 futbolcu ise şöyle:

Iker Casillas, Sergio Ramos, Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Cesc Fabregas, David Silva, Xabi Alonso, ve Fernando Torres.

-Son iki turnuvaya göre daha az gol atıldı-

Ukrayna ve Polonya'nın evsahipliği yaptığı 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda toplam gol sayısı son 2 turnuvanın gerisinde kaldı.

Finalde İspanya'nın İtalya'yı 4-0 yendiği şampiyonada toplam gol sayısı 76 oldu. 2004 ve 2008'deki Avrupa futbol şampiyonalarında 77 gol atılmıştı.

UEFA verilerine göre, son şampiyonada kafa gollerinde artış oldu. Şampiyonada 22 kez kafa golü atıldı. Bu sayı 2004'te 17, 2008'de ise 15'ti.

Son 5 turnuvadaki gol sayıları ve maç başı gol ortalaması şöyle:



2012: 31 maçta 76 gol, maç başına 2,45 gol

2008: 31 maçta 77 gol, maç başına 2,48 gol

2004: 31 maçta 77 gol, maç başına 2,48 gol

2000: 31 maçta 85 gol, maç başına 2,74 gol

1996: 31 maçta 64 gol, maç başına 2,06 gol

-İtalyanlar büyük üzüntü yaşadı-

Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde, İspanya'nın İtalya'yı 4-0 yenerek şampiyon olması, İtalya'da maçı meydanlarda, dev ekranlarda izleyen binlerce taraftarı üzdü.

İtalyanlar dev mücadeleyi, büyük kentlerin önde gelen meydanlarına kurulan dev ekranlarda takip etti.

Roma Belediyesi'nin organizasyonuyla antik Roma döneminde hipodrom olarak kullanılan Circo Massimo alanına kurulan 4 dev ekrana, Romalılar büyük ilgi gösterdi. İtalyan haber ajansının haberine göre, maç için Circo Massimo'ya gelenlerin sayısı 500 bini buldu.

İtalyanlar büyük umutla maçı seyretmeye başlasalar da İspanya'nın ilk yarıda arkaya gelen iki golü, İtalyan taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

Takımlarından şampiyonluk bekleyen İtalyanların, karşılaşmanın ikinci yarısında da takımlarının etkisiz oyunu ve sonrasında İspanya'nın 3. golü bulmasıyla, alanı terk etmeye başladı. Bazı taraftarların üzüntülerini ve şaşkınlıklarını gizleyemedikleri dikkati çekti.

Karşılaşmanın bitimine doğru, taraftarlar yanlarında getirdikleri ve iyi anlar için sakladıkları meşaleleri birbir yakarak renkli görüntüler oluştursa da bunların, bazı taraftarlarca dev ekrana ve basın mensuplarının bulunduğu bölüme doğru fırlatıldığı görüldü. Meşalelerden yaralanan bazı taraftarların tedavisi, Kızılhaç'ın kurduğu çadırlarda yapıldı.

Dev ekranda maç izlemeye gelenlerin arasında aşırı sağcı selamı veren ve Nazi bayrağı salladıkları görülen aşırı sağcı bir grup da dikkati çekti. Bu grup, taraftarların dağıldığı sırada ufak çapta gerginlik yaşanmasına da neden oldu.

İtalya'nın ikinci büyük kenti Milano'da da kentin ünlü Duomo meydanına kurulan dev ekran önüne 60 bin kişi toplandı. İtalya'nın maçta yenilmesiyle topluluk içinde zaman zaman gergin anlar yaşandı.

-Roma'da İspanyolların kutlama merkezi İspanyol Merdivenleri-

İtalya'yı 4-0 gibi farklı skorla geçerek üstüste 2. Avrupa Şampiyonluğu'nu ilan eden İspanya'nın, maç günü rakip İtalya'nın başkentinde bulunan taraftarları, kutlamalarını çok özel bir yerde gerçekleştirdi.

Roma'nın ünlü ve turistlerin en sık gittiği yerlerin başında gelen İspanyol Merdivenleri, final maçı sonrası şampiyonluk kutlamaya gelen İspanyol taraftarlarla doldu.

İspanyollar, kendi isimleriyle anılan merdivenlerinde uzun süre ülkeleri lehine tezahüratlarda bulunup, şampiyonluğu doyasıya kutladı.

İspanyol taraftarlar, 4-0 yendikleri rakipleri İtalya'ya göndermede bulunmayı da ihmal etmedi.

-İspanyollar'ın kupa coşkusu sokağa taştı-

İspanyollar, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı finalde İtalya'yı 4-0 yenerek kazanan İspanya Milli Takımı'nın başarısını coşkuyla kutladı.

Maç sırasında bomboş olan başkent Madrid'in sokakları, maçın bitiş düdüğüyle birlikte kendilerini sokağa atan İspanyollarla doldu taştı. Santiago Bernabeu Stadı'nın önünde kurulan dev ekranlarından da maçı 50 bine yakın kişi izledi. Kupayı kazanmanın ardından kentteki ünlü meydanlara akın eden, sarı kırmızı renkli kıyafetler giyen İspanyollar, ellerindeki İspanyol bayraklarını sallayıp, şarkılar söyleyip şampiyonluğu kutladı. İspanyol polisi, Cibeles, Neptuno ve Colon gibi tarihi meydanlarda, halkın anıtların üzerine çıkarak zarar vermesini önlemek için geniş güvenlik önlemi aldı.

Sevilla, Valencia, Almeria, Badajoz, Coruna, Malaga gibi diğer İspanyol kentlerinde de çok renkli geçen kutlamalar sabaha kadar sürdü.

Öte yandan İspanya Milli Takımı'nın yerel saat ile 15.00 (TSİ 16.00) gibi Madrid'e ulaşması bekleniyor. Kral Juan Carlos tarafından kabul edilip, Madrid'deki Almudena kilisesine gittikten sonra saat 19.00 sıralarında üstü açık otobüsle şehir turu yapacak İspanya Milli Takımı, son olarak Cibeles meydanında kurulan özel alanda binlerce kişiyle şampiyonluğu kutlayacak.