Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), imalatçıların beklentilerini yansıtan Tankan Endeksi'nin sonuçlarını yayınladı. Tankan Endeksi, Mart'ta -4'ten Haziran'da -1'e yükseldi. Bloomberg Haber'in anketine katılan 19 ekonomistin medyan tahmini, endeksin -4 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Emtia fiyatlarındaki düşüşün kârları olumlu etkilemesiyle imalatçıların karamsarlığı, yendeki yükselişin ihracatı kötü etkilemesine rağmen azaldı.

BOJ, 11 ve 12 Temmuz'da, iyileşen beklentilerin ve Avrupa'daki borç krizindeki ilerlemelerin, daha fazla teşviği gerektirip gerektirmeyeceğini değerlendirecek. Japon şirketler, sermaye harcamalarının Mart'ta sonlanacak mali yılda yüzde 6.2 artmasını bekliyor.

Bugünkü rakamların Japonya Merkez Bankası'nı rahatlatmayacağını belirten Norinchukin Research Institute Co.'nun başekonomisti Takeshi Minami, Japon ekonomisi için en önemli faktör olan küresel talebin, toparlanmayı sürdürecek hızı kazanıp kazanamayacağının belirsiz olduğunu söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 artış kaydetti.

Tankan'daki kazançların çok ufak bir ilerleme olduğunu belirten Minami, düşük emtia fiyatlarının, beklentileri olumlu etkilediğini, ancak beklentinin hala negatif alanda olduğunu ifade etti.