Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İhracattaki düşüşün etkisiyle Çin'in imalatları son 7 ayın en düşük hızında büyürken, Güney Kore de bu yıla ait ihracat tahminini düşürdü ve Avrupa'daki borç krizinin Asya ekonomileri üzerindeki risklerine bir kez daha dikkat çekti.

Çin'in satın alma yöneticileri PMI Endeksi Haziran'da 50.4'ten 50.2'ye geriledi. Güney Kore Ekonomi Bakanlığı ise, gelişmiş ekonomilerdeki yavaşlamayı gerekçe göstererek, ihracat büyümesi tahminini yüzde 6.7'den yüzde 3.5'e çekti.

Dünyanın en büyük ihracatçısı Çin'den gelen imalat rakamları, Pekin hükümetinin, 6. çeyreğine uzanan ekonomik yavaşlamasını kontrol altına almak üzere daha fazla teşvik uygulayabileceğinin de sinyalini veriyor. Küresel ekonomideki aşağı yönlü seyir Asya ülkelerini de olumsuz etkiliyor. Güney Kore'nin en büyük pazarı Çin'e yaptığı satışlar Haziran'ın ilk 20 gününde de duraklamaya işaret etti.

Avrupa ve ABD'deki zayıflığın, ihracat büyümesindeki yavaşlamanın Çin ekonomisini aşağı çekmeyi sürdürdüğünü gösterdiğini belirten Bank of America Corp.'un ekonomisti Lu Ting, daha zayıf PMI verisinin, politika yapıcıları, munzam karşılık indirimi ve kredi kısıtlamalarının gevşetilmesi gibi daha büyük önlemler almaya itebileceğini söyledi.

Avrupalı liderlerin borç krizini kontrol altına almaya yönelik kararlaştırdığı hamlelerin etkisiyle Asya Borsaları ve paraları geçtiğimiz hafta yukarıda seyretti. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.8; MSCI Asya Pasifik Endeksi ise geçtiğimiz haftayı yüzde 2.7 yukarıda kapattı.