Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Japonya ve Çin'de imalat sanayi verilerinin beklenenden iyi çıkması ve Avrupalı liderlerin borç krizini hafifletmek için tedbirler konusunda anlaşmaya varmasından olumlu etkileniyor. Asya hisse senetleri Mart ayından bu yana günlük bazda en uzun süreli yükseliş serisini gerçekleştirirken, kredi riski düştü. Geçen haftaki rallilerinin ardından, euro ve petrol değer kaybetti.

MSCI Asya Pasfik Endeksi Tokyo saati ile 13:37'de yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve bu hareketle birlikte, yükselişini dördüncü güne taşıdı. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 geriledi. Euro, dolar karşısında 29 Haziran'da yüzde 1.8 yükseldikten sonra, bugün önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. Petrol New York'ta, yaklaşık üç yılın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından bugün yüzde 1.4 geriledi. Mısır fiyatları Chicago'da Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya hariç Asya, Japonya ve Avustralya CDS'lerini ölçen Markit iTraxx endekslerinin her biri geriledi.

Japonya'da büyük imalatçıların beklentilerini gösteren Tankan Endeksi ve Çin'de satınalma yöneticileri endeksi (PMI), ekonomistlerin beklentilerinden daha iyi çıktı. Bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi imalat sanayi aktivite verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, üst üste onbirinci ayda da daralması bekleniyor. Hisse senetleri 29 Haziran'da, Avrupalı liderlerin İspanya ve İtalya için yardım koşullarını gevşetmesinin desteği ile bu yılın en hızlı rallisini gerçekleştirdi. Hisse senetleri Haziran ayında 1999 yılından bu yana en hızlı yükselişini gösterdi ve yılın ilk yarısında, dolar, tahvil ve emtiadan daha iyi getiri sağladı.

Singapur'da Aberdeen Asset Management Asia Ltd. Hugh Young, "Risk varlıklarını alıyoruz" dedi ve "Kimse ekonomik büyüme konusunda aşırı iyimser değil, ancak gerçekçi. Taban yakınlarında seyrediyoruz ve bulunduğumuz yer açısından, bu sağlıklı bir hareket" değerlendirmesinde bulundu.