Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Piyasalar bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararını yakından takip edecek.

AB liderler zirvesinde geçtiğimiz hafta somut adımlar atılması ve liderlerin büyümeyi teşvik paketi, bankacılık sistemini denetleyecek merkezi bir kurum oluşturulması, gerektiğinde direkt ya da dolaylı yardım fonlarının kullanılması gibi konularda anlaşmaya varmaları piyasaların beklentilerini cuma günü karşıladı.

Bu kararların moraliyle özellikle ABD'de açıklanan olumsuz verileri görmezden gelen piyasalar geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatı. S&P 500 Endeksi cuma günü yüzde 2.49 artışla 1,362.16 seviyesine yükselirken Dow Jones Endüstriyel Endeksi ise yüzde 2.2 tırmanarak 12,880.09 puandan kapandı.

AB liderler zirvesi öncesinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin yaptığı 'politikacılar adım atsın, biz gereğini yaparız' anlamına gelen açıklamaları da bu hafta perşembe günü yapılacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı toplantısından çeyrek baz puanlık bir faiz indirimi gelebileceği yönündeki beklentileri artırdı.

ECB'den gelebilecek bir faiz indirim kararı piyasaların olumlu verilere odaklandığı bu süreçte yükseliş hareketini destekleyebileceği ve bankaların borçlanma maliyetlerine olumlu etkisi nedeniyle de krizden çıkışı kolaylaştırabileceği düşünülüyor. Bununla birlikte uzmanlar euronun dolar karşısında avantajını biraz daha yitireceğini ve Euro/Dolar paritesinin faiz indiriminden olumsuz etkilenebileceğini belirtiyorlar.

Yurt içinde ise bugün açıklanacak büyüme rakamları piyasaların pozitif görünümünü devam ettirebilmesi için takip edeceği en önemli veri olacak. İMKB 100 endeksi cuma günkü işlemlerle birlikte 2012 yılının ilk yarısını yaklaşık yüzde 22 oranında yükselişle kapattı. Geçtiğimiz haftayı 62.500 seviyesinin üzerinde kapatarak, 3 Nisan'da düşüşe geçtiği 63.616 zirvesine doğru yükseliş hareketine devam eden İMKB 100 için analistler 63.000 ve 63.600 seviyelerinin direnç olarak takip edileceğini, olası kar satışlarıyla gelebilecek düşüşlerde ise 61.500 ve 60.500 seviyelerinin yükseliş trendinin korunması için önemli olduğunu kaydediyorlar.



Bugün piyasaların izleyeceği veriler ise şöyle:



10.00 Türkiye 1. Çeyrek GSYİH

10.53 Almanya Haziran İmalat Sektörü PMI

10.58 Euro Bölgesi Haziran İmalat Sektörü PMI

12.00 Euro Bölgesi İşsizlik

16.00 ABD Haziran İmalat Sektörü PMI

17.00 ABD İnşaat Harcamaları

17.00 ABD Haziran ISM İmalat Sanayi Endeksi