Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi işsizlik oranının rekor seviyeye tırmanacağı beklentisi ve imalatın daralmasının, Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri indireceği düşüncesini desteklemesiyle euro, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

Bloomberg Haber'in anketine katılan ekonomistler, Aralık'tan bu yana borçlanma maliyetlerini yüzde 1 ile rekor düşük seviyede tutan AMB'nin 5 Temmuz'da politika faizini  yüzde 0.25 düşürmesini bekliyor. Euro liderlerinin, İspanyol bankalarına verilen kredi şartlarını gevşeterek, borç krizinin çözümü yolunda bir adım atmalarının ardından 29 Haziran'da euro, yen karşısında son 1 yılın en büyük sıçramasını kaydetti.

Henüz euro alma zamanı olmadığını belirten FX Prime Corp.'un kıdemli yönetici direktörlerinden Marito Ueda, Avrupa ekonomisinin görünümünün hala bulanık olduğunu ve atılacak adımlarının izlenmesinin gerektiğini söyledi.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 1.2620 düzeyine gerilerken, yen karşısında da yüzde 0.4 düşüşle 100.68'e düştü. Euro, yen karşısında Cuma günü yüzde 2.2 primlenerek, Mart 2011'den bu yana en büyük kazancına işaret etmişti. Dolar, yen karşısında büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 79.77 seviyesinde seyretti.

Euro Bölgesi'ndeki işsizlik oranının Nisan'daki yüzde 11'den Mayıs'ta yüzde 11.1'e yükseleceği tahmin ediliyor. Bu oran, 1990'dan bu yana en yüksek işsşizlik seviyesine işaret edecek.

Londra'daki Markit Economics'in verilerine göre Euro Bölgesi'nde imalat Haziran'da 44.8 puan olarak gerçekleşti.