Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro krizinin çözümüne yönelik ilerlemelerin, Asya hisselerinin talebini desteklemesiyle Asya paraları, Filipin pezosu ve Endonezya rupisi öncülüğünde değerlendi.

Avrupalı liderlerin İspanya'nın kurtarma kredisinin şartlarını gevşetmesi ve bankaların doğrudan sermayelendirilebileceğini söylemesinin ardından yatırımcılar, 29 Haziran'da sattıklarından daha fazla Filipin, Tayvan ve Tayland hissesi satın aldı. MSCI Asya Pasifik Endeksi geçtiğimiz hafta Ocak'tan bu yana en büyük rallisine işaret etti. Analistlerin daralma öngördüğü Çin'in imalatı Haziran'da büyüme kaydetti.

Piyasanın AB zirvesinden çıkan kararlara olumlu tepki verdiğini, ancak büyümeye dair kaygıların sürdüğünü belirten Macquarie Bank Ltd.'ın analistlerinden Nizam Idris, Çin'in PMI rakamlarının beklenenden iyi olduğunu, ancak genel gidişatın aşağı yönlü olmaya devam ettiğini söyledi.

Filipin pezosu, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 41.987 seviyesine, Endonezya rupisi de yüzde 0.4 güçlenerek 9,398'e yükseldi. Tayland bahtı yüzde 0.3 güçlenerek 31.64'ten ve Tayvan doları da yüzde 0.2 primle 29.849'dan işlem gördü.

Avrupa'daki finansal krizin, Asya'dan gelen talepleri azaltması ve küresek ekonomik büyümenin yavaşladığına ilişkin endişeleri artırmasıyla geçtiğimiz çeyrekte Asya paralarının çoğu değer kaybetti. Bloomberg analistleri, Avrupa Merkez Bankası'nın 5 Temmuz'da politika faizinde 25 baz puanlık indirime giderek yüzde 0.75'e düşürmesini bekleniyor.