Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi üretimi Haziran ayında, Avrupa borç krizinin Kıta çapında talebi düşürmesinin ardından, daraldı ve düşüşünü 11'nci aya taşıdı.

Londra merkezli Markit Economics'in açıkladığı Euro Bölgesi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) 45.1 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri, 21 Haziran'da ilk açıklanan 44.8'e göre daha iyi bir seviyede çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, bu verinin 44.8 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralmayı işaret ediyor.

Avrupa ekonomisi, kötüleşmekte olan mali krizin şirket yöneticileri ve tüketicilerin güvenini azaltmasının etkisi ile, ilk çeyrekteki teklemesinin ardından, aratn şekilde zayıflama işaretleri gösteriyor. Avrupalı liderlerin geçen haftaki zirvede krizin çözümüne yönelik bazı olumlu adımlar atmasına karşın, ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın, bu adımları güçlendirmek için, 5 temmuz'daki toplantıda  faiz indirimine gitmesi gerektiğini kaydediyorlar.

Londra'da RBS ekonomistleri Jan Dubsky ve Richard Barwell, "Avrupa zirvesini olumlu olarak görmemek zor" dedi ve "Ancak halen, klasik parfa politikası tepkisini haklı gösterecek, klasik para politikası problemi, yani zayıf talep var" değerlendirmesinde bulundu.

Avrıpa ortak para birimi, 29 Haziran'da, Euro Bölgesi liderlerinin İspanya bankalarına destek ve İtalya'ya olası yardım için koşulları gevşetmesinin ardından, son sekiz günde ilk kez değer kazandı.