Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Japonya ve Çin'de beklenenden iyi çıkan imalat sanayi verilerinin, Asya'nın küresel büyümeyi sürükleyeceği beklentilerini artırmasının ardından yükseldi. Bu hareket sonucu, gösterge endeks, Ocak ayından bu yana haftalık bazda gösterdiği en uzun süreli yükseliş dönemini daha da genişletti. ABD endeks vadeli kontratları düşerken, Asya hisse senetleri değer kazandı.

Vestas Wind Systems A/S, kendisini satışa çıkarabileceği haberlerinin etkisi ile yüzde 2.2'lik bir sıçrama gerçekleştirdi. Rhoen Klinikum AG, Fresenius SE'nin şirkeeti 3.1 milyar euroya alma teklifini çekmesinin ardından yüzde 14 değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek, Londra saati ile 08:13'te 251.66 puana çıktı. Endes geçen hafta, bölge liderlerinin finans krizini hafifletme yönünde adımlar atmasının ardından yüzde 1.9 yükselmişti. Avrupalı politika yapıcıların geçen haftaki zirvede, İspanya bankalarına yönelik yardımlar ve İtalya'nın olası kurtarılması için koşulları gevşetmelerinin ardından gelen hızlı alımlar sonucu, endeksin bu yılın ikinci çeyreğindeki kaybı yüzde 4.6'ya daraldı.

Melbourne'de IG Markets kurumsal traderı Chris Weston, "Bu hafta siyasete ilgi azdı. Dikkatler daha ziyade merkez bankalarına ve ekonomik verilere çevrildi" dedi.

Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası 5 Temmuz'daki toplantıda faiz kararlarını açıklayacak. Bloomberg News'un anketine katılan 57 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizini 25 baz puan düşürerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'e indirdi. Ankete katılan beş ekonomist 50 baz puanlık düşüş beklerken, 12 ekonomist faizlerde değişiklik beklemiyor.

Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.