Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya, uzun yıllar bankalarının zararlarını olduğunun altında öngörmesinin ardından şimdi de kar oranlarında olduğunun üzerinde tahmin etmeye hazırlanıyor.

İspanyol hükümetinin, bankalar üzerindeki stres testi uygulaması için görevlendirdiği 2 bağımsız danışmandan kuruluştan biri olan Oliver Wyman, ülke bankalarının zararlarını 274 milyar euro olarak öngörüyor. Oliver Wyman, ekonomi yüzde 6.5 daralsa dahi, bankaların provizyonların öncesinde 23 milyar euro kazanç sağlayabileceği tahmininde bulundu.

Ülkenin en büyük 2 bankası Banco Santander SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, kazançlarının çoğunu yurtdışında kaydederken, küçük bankalar, yerel ekonomiye bağlı olarak hareket ediyor. Bankaların, Avrupa Merkez Bankası'ndan yüzde 1 faizle aldıkları kredileri, yüzde 6 faizli İspanyol tahvillerinde kullanma suretiyle yaptıkları en kârlı ticaretleri, ülkeyi iflasa sürükleyebilir.

Ekonomi aşağı doğru seyretmeyi sürdürürse, daha küçük bankaların kazanç sağlayamayacağını ve kayıplarının artacağını söyleyen Londra'daki Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Avrupa'dan sorumlu makro kredi araştırmaları müdürü Alberto Gallo, bankaların kayıplarını kapatmaya çalışmanın bir sonu olmadığını belirtti. Gallo, bankaların erinde gecinde ülkeyi riske atacağını ifade etti.