Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin para birliğinin entegrasyonu ve piyasaları sakinleştirmek adına attığı adımların ardından bölgedeki siyasetçiler şimdi de daha fazla yardım için Avrupa Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısına odaklandı.

Frankfurt'taki AMB, 5 Temmuz'da faiz indirimine giderek Euro Bölgesi'ne daha fazla yardımda bulunabilir. Kurtarma programlarının ardından yaptığı tahvil alımları ve mali disiplin kararının sonrasında gelen 3 yıllık sınırsız kredi desteğiyle AMB'nin, bu zamana kadar politika hamlelerinin ardından yaptığı hamlelerle dolu bir tarihi bulunuyor.

28-29 Haziran'daki AB Zirvesi'nde kurtarma şartlarının gevşetilmesi, bankaların doğrudan sermayelendirilmesi ve bankacılık birliğine yönelik kararların ardından euro ve İspanyol hazine tahvilleri ralli yaptı. AB liderlerinin, yatırımcıları Euro Bölgesi'nin krizi sonlandırmak için elinden geleni yapacağına ikna etmek için bu "kas gevşetme" hamlelerini sürdüreceği tahmin ediliyor.

Yunanistan'ın Kathimerini gazetesine konuşan AMB Yönetim Kurulu üyelerinden Joerg Asmussen, zirvenin, sorunları gidermek adına birçok ilerleme kaydettiğini söyledi.

Bloomberg'in anketine katılan 57 ekonomistin medyan tahmini, AMB'nin 5 Temmuz'daki zirvesinde 25 baz puanlık indirim yapacağı yönünde bulunuyor.