Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya ve İspanya tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu haftaki toplantısında, borç krizini gidermeye yönelik adımlar atabileceği beklentisi ile yükseldi.

Bu yükseliş sonucu, İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi, 11 Haziran'dan bu yana ilk kez yüzde 4 seviyesinin altına indi. Bloomberg News'un anketine katılan 57 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizi 25 baz puan düşürerek yüzde 0.75 ile tarihinin en düşük seviyesine indirmesi bekleniyor. İtalyan ve İspanyol tahvilleri, Euro Bölgesi liderlerinin geçen hafta bölge finans krizini çözmeye yönelik adım atmalarından bu yana, Alman gösterge tahvillerinden daha iyi performans gösterdi.

Londra'da Lloyds Banking Group Plc piyasa stratejisi müdürü Charles Diebel, "İnsanlar İtalyan ya da İspanyol tahvillerinde, AMB toplantısından çıkan kararları ve geçen hafta açıklanan tedbirlerin detaylarını görmeden önce short gitme konusunda istekli değiller" dedi ve "AMB'nin bu hafta faiz indirimine gidebileceği spekülasyonu var" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri değer kazandı ve bunun sonucu, faiz 17 baz puan ya da 0.17 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 09:49'da yüzde 5.65'e geriledi. Eylül 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.50 faizli tahvillerin fiyatı 1.225 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 12.25 euro yükselerek 99.41'e çıktı.

İki yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi 30 baz puan gerileyerek yüzde 3.98'e indi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 1.59'da kaldı.