Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisse senetleri piyasalarındaki oranları azalan BRIC ülkeleri, küresel ekonomiye daha önce hiç sağlamadıkları kadar katkı sağlayarak, yatırımcıları son 7 yılın en büyük değerleme farkıyla karşı karşıya bırakıyor.

Uluslararası Para Fonu IMF, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkelerinin, son 10 yılda 4 katı büyüklüklerine ulaşmalarının ardından, bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 20'sini oluşturacağını öngörüyor. Diğer yandan BRIC ülkelerinin toplam hisse senedi piyasası değeri de yüzde 16 ile 3 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor.

2001'de BRIC kavramını ilk ortaya atan Goldman Sachs Asset Management'ın başkanı Jim O'Neill, yüzde 4'lük farkın, bu piyasalardaki farkı "dayanılmaz" hâle getirdiğini söyledi. Büyüme oranı ve hisse senedi payı arasındaki farkın en son bu kadar açıldığı 2005'te, MSCI BRIC Endeksi 12 ayda yüzde 53 sıçrayarak, MSCI Tüm Dünya Endeksi'ndeki kazançların iki katına işaret etmişti.

Bu ekonomilerde sert bir düşüş olmadığı sürece, yatırımcılar için iyi bir fırsat olduğunu savunan O'Neill, BRIC hisselerinin, küresel GSYH'deki oranlarının yüzde 27'ye çıkmasıyla, 2020'de ikiye katlanabileceğini öngördü.

IMF'nin tahminlerine göre, BRIC ülkelerinin toplam GSYH'si 2002'deki 2.8 trilyon dolardan, bu yıl 14 trilyon dolara ulaşacak. BRIC ülkelerindeki şirketlerin ve yerel olarak işlem gören hisseleri kapsayan hisse senedi değeri ise 9.5 trilyon dolardan 7.6 trilyon dolara geriledi. BRIC ülkelerinin toplam küresel hisse senedi değeri geçtiğimiz yıl yüzde 18'de seyrediyordu.