Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Ortadoğu için model olma gibi bir isteği olmadığını belirterek, "Ancak tecrübelerimizi paylaşmaya ve destek istendiğinde sağlamaya hazırız" ifadesini kullandı.

Bağış, Guardian gazetesinin geçen hafta sayfalarında yer verdiği, "Suriyeli isyancılar: Barış yok ve plan yok" başlıklı haberine yanıt verdi.

Guardian gazetesinin pazar sayısı olan "Observer"da bugün yer alan ve okur mektupları bölümünde mektubuna yer verilen Bakan Bağış, "Türkiye'nin Ortadoğu için 'model' olma gibi bir isteği yok. Ancak tecrübelerimizi paylaşmaya ve destek istendiğinde sağlamaya hazırız" diye yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ortadoğu'da demokratikleşmeyi desteklemek için Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını söylediğinde, bunu açıkça ortaya koyduğunu belirten Bağış, mektubunda şunları kaydetti:

"Eğer Türkiye, Müslüman ülkelerin demokrasiyle gelişebileceğinin kanıtı olarak görülüyorsa buna izin verilmeli. Bu arada, bazıları başka bir 'Türk modeliyle' (sivilleri kontrol eden bir askeri hükümetin garip karışımı, seçilmiş hükümetlerin engellendiği ya da kenarda bırakıldığı anti-demokratik bir sistem) akılları bulandırmaya çalışıyor.

Geçmiş yıllarda, 'muhafız bir demokrasinin' Türkiye'yi yönettiği doğru, ancak bu trajedi, AK Parti'nin Kasım 2002'deki seçim zaferiyle sona erdi.

Kendi halkının demokratik isteklerini karşılayamayan hiçbir siyasi sisteme göz yumamayız ve yummayacağız, bu ister Mısır'da, ister Suriye'de olsun."

Guardian gazetesinin "Suriyeli isyancılar: Barış yok, plan yok" başlıklı Antakya'dan kaleme alınan haberinde, Antakya'da hastanede yatan bir Suriyelinin, "Barış yok ve plan yok. Kimse Kofi Annan'ı dinlemedi. Ne rejim, ne de biz. Esed'in kalması ya da gitmesi önemli değil. Önemli olan rejimin gitmesi" sözlerine yer verilmişti.