Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ülkenin cari fazlası Mayıs'ta yüzde 63 azalarak 215.1 milyar yene(2.7 milyar dolar) geriledi ve 1985'ten bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Bloomberg Haber'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini cari fazlanın 493.1 milyar yen olarak geleceği yönündeydi. Sermaye harcamalarının göstergesi olan makina siparişleri de Mayıs'ta bir önceki aydan yüzde 14.8 düştü ve kayıt tutulmaya başlandığı 2005'ten bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Makina siparişleri ve cari fazladaki sert kayıplar, taleplerdeki düşüşün, ülkenin sıçramasını tehdit ettiğine yönelik sinyallere bir yenisini daha ekledi.

Japonya'nın ticari pozisyonu, geçtiğimiz yılki deprem ve nükleer santraldeki erimenin ardından artan enerji ithali ve yenin, dolar karşısında Mart'ın ortasından bu yana yüzde 4.9 değer kazanmasıyla zayıfladı. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, elektrik kıtlığının önlenmesi için Ohi nükleer santralindeki reaktörlerin yeniden çalıştırılmasına izin vermesinin ardından, bu şehirdeki santral geçtiğimiz hafta devreye girdi.

"Bugün açıklanan makina siparişlerindeki düşüş çok büyük ve Japon şirketlerinin yatırım konusunda ihtiyatlılığa yöneldiğinin sinyalini veriyor olabilir" diyen Sumitomo Mitsui Asset Management'ın kıdemli ekonomistlerinden Hiroaki Muto, ihracattaki düşüşe rağmen, büyük bir ticari açık beklemediklerini söyledi.

Yen, dolar karşısında 79.59 işlem görürken, Nikkei 225 Endeksi de yüzde 0.9 geriledi.